Според бившия шеф на "Кинтекс" българия е изнесла 4200 тона оръжие за Украйна

Обвинения по отношение на държавната компания “Кинтекс”. Бившият й шеф Александър Михайлов твърди, че с одобрението на Корнелия Нинова България е изнесла 4200 тона оръжия за Украйна през Полша.

“През ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна. За този 4-месечен период 4 тона и 200 хил. българско оръжие са доставени в пограничното на Украйна полско летище. Това 212 тира, подредени един след друг, в рамките на 4 км от НС до зала „Арена Армеец””, каза Михайлов в ефира на “Здравей, България”. 

Михайлов: 4200 тона българско оръжие са изнесени за Украйна с подписа на Нинова

Бившият вицепремиер Корнелия Нинова отказа да коментира изнесените данни. Но по-рано през деня самата тя заговори по темата оръжия. Като призова да се следят действията на наследника й в икономическото министерство. Според Михайлов обаче, Нинова умишлено провокира решения за износ на оръжия в следващите дни и месеци. “Г-жа Нинова съзнателно и нарочно 2 месеца не е разгледала заявления за износ. Тя го е направила нарочно, за да заложи грозен, но елементарен капан на президента Радев”, каза бившият шеф на оръжейния комплекс. 

Самата Нинова вкара друг сюжет в линията с оръжейния износ от България към чужбина, като замеси имената на действащия икономически министър, уволнения шеф на "Кинтекс" и министъра на икономиката в служебния кабинет на Румен Радев от 2021-ва - Даниела Везиева. Твърди, че те предоставили на частна фирма правото да представлява ВМЗ в Египет. 

Скандалът с НКЖИ се разраства (ОБЗОР)

“Това е практика на много пазари. Над 30 пазара работят по този начин, Египет в т.ч. Над 30 фирми са с ексклузивитет. Начина, по който ги избират, е свързан с качеството им работа”, обясни Везиева.

В позиция до NOVA новият министър на икономиката Никола Стоянов не коментира думите на Корнелия Нинова. Но подчерта, че започва анализ на това, което му е завещала нинова в министерството. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.