Заради липса на части за производството, доставките на нови коли се бавят с месеци

Драстично поскъпване на пазара на автомобили за последната година. Заради липса на части за производството, доставките на нови коли се бавят с месеци. Това доведе до повишено търсене и ръст в цените до 50% при автомобилите „втора ръка”. Докога ще поскъпват колите и кой е най-подходящият момент за покупка сметките на бранша обобщи Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Покупката на автомобил през последната година се оказа трудна задача. Нови, по-високи цени и чакане с месеци за доставка, са основните проблеми, с които се сблъскват кандидат-купувачите.

Колко струва паркирането до плажа това лято

Само за година колите „втора ръка” поскъпнаха с между 30 и 50%, отчитат вносителите. Ръст при цените има и при покупка на нови автомобили.

От няколко дни Христофор Рачев оглежда пазара на коли „втора ръка” в София. Търси автомобил до 10 хил. лв., но изборът се оказва труден, тъй като цените растат всяка седмица, а предлагането е малко.

„Виждам, че има проблеми. Има дефицит и е много скъпо, цените са много нагоре”, коментира той.

Рачев пресмята, че с бюджета, който е отделил, преди година е можел да купи сравнително по-нова кола,  за това време цените са скочили поне с една трета.

За последната година търговците отчитат поскъпване с поне 30-40% на пазара „втора ръка”. Ръстът в цените обясняват със сериозния недостиг на коли в автокъщите на запад.

„В момента кризата за автомобили втора употреба е жестока. Много трудно можем да доставим стока от чужбина. За един автомобил се борят 3-4 търговци и цената съответно е много по-висока, отколкото е била преди една година”, заяви Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Предлагат ли ни фалшив алкохол в заведенията по морето (ВИДЕО)

Проблемите на Запад, бързо се усещат и от търговците у нас. „Имаме известен ръст на пазара на нови автомобили до месец юни, който с времето леко се „топи”. На пазара на употребявани автомобили имаме устойчив спад, което e феномен, който не сме виждали отдавна. Продали сме до юни около 17 хил. нови автомобила и около 97 хил. употребявани, т.е. съотношение приблизително 1:6”, посочва автоекспертът Калоян Желев.

Повече по темата гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.