Вижте какво показа проверка на екипа ни по Черноморието

Паркирането по морето – с нови, по-високи цени това лято. Туристите се оплакват от солени такси, повече платени зони и липса на свободни места за престой на колите по Черноморието. Все повече хотелиери начисляват такса „паркинг” извън цената на нощувките, а непредвидените разходи за туристите растат значително.

Сметката на морето тръгва нагоре още преди да стъпим на плажа. Освен традиционния бюджет за хотел и храна, трябва да предвидим и разходи за паркинг, придвижване в курорта и сянка край брега. И на север, и на юг сините зони и платени паркинги са с нови, по-високи цени. Така почивката с кола в хотела или квартирата ни струва допълнително между 8 и 15 лв. на денонощие. За частен паркинг трябва да отделим средно между 3.50 и 5 лв. на час, а зоните струват – по-евтино: средно между 1 и 2.50 лв. за час. Репатрирането с паяк е около 70 лева.

Какви рискове ни дебнат на морето и как да спасим ваканцията

„Има малко паркинги и много коли. Повечето места за спиране и престой са частни. Много хотели не предлагат паркинг. Отнема поне 10-15 минути да си намериш място. Има доста паяци, които само обикалят и чакат да вдигнат някоя кола”, разказва туристът Георги Ганчев.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Предлагат ли ни фалшив алкохол в заведенията по морето (ВИДЕО)

Сметката само за паркинг това лято се оказва изненадващо висока, пресмята Георги след няколко дни почивка край морето. „Това е един непредвиден разход, който реално не осъзнаваш, че ти предстои да платиш. Отиваш на плажа - 5-10 лв., вечер на клуб – пак паркинг – 5-10 лв., ако отидеш в центъра на разходка – 5-10 лв. и в хотела – пак някъде там”, не крие възмущението си летовникът.  

Повече гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.