Вижте съветите на експертите

Лято е, а изкушенията по пътя към морето и на самия плаж стават все повече – храни на открито, морски атракциони и дори сянката сериозно могат да се превърнат в кошмар по време на почивката ни. Кабинетите на гастроентеролозите вече са препълнени с пациенти с хранителни натравяния. Освен летния грип, лекарите отчитат и ръст при случи на изгаряния, ужилвания и сърдечни проблеми при туристите.

Пикът на сезона. Курортите по Черноморието. Повечето заведения за хранене край морето са препълнени, а в пиковите часове свободни места в ресторанти, капанчета и кръчми се намират трудно.

Екип на NOVA влиза в ролята на таен клиент, за да проверим качеството на храната, хигиената и времето за обслужване. Избираме 5 произволни заведения по Черноморието. И поръчваме. В края на експеримента отчитаме: средно чакаме за поръчка около 30-40 минути, а спазването на всички хигиенни норми е по-скоро – под въпрос.

Кошмари в кухните по морето през сезона на почивките не са рядкост, потвърждава и шеф Иван Манчев. Особено там, където контролът е занижен – като при капанчета край плажа или в по-малките ресторанти. Според него – до голяма степен проблемът идва от това, че сезонът е кратък, туристите са много, а персоналът в курортите – не достига.

Повече гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.