Случката е заснета

Шестокласничка скубе и блъска своя връстничка в столичен мол. Агресията е заснета от други деца, а клипът е разпространен в TikTok. Случката е отпреди дни, но поведението на нападателката е агресивно от месеци насам, твърди Милан Генадиев, баща на пострадалото момиче.

„В училище много пъти я е обиждала. При един от случаите са я блъскали в автобуса. Принудили са я да слезе на една от спирките, където се качва по-големият ѝ брат, и всъщност той се е намесил и я е защитил”, разказа Генадиев.

Спасители и туристи се биха в "Слънчев бряг" (ВИДЕО)

Според Милан дъщеря му не е единствената ученичка, станала жертва на подобна агресия.

„Детето ми казва, че никога не е провокирало момичето”, поясни той.

Милан подава устно оплакване пред ръководството на 139-о основно училище в София. Оттам го уверяват, че ще вземат мерки.

„Моята заместничка каза, че децата са разговаряли с педагогическия съветник. Психоложката също е влизала в часовете”, каза Румяна Дончева, директор на 139 ОУ „Захарий Круша”.

Тийнейджър повали с ритник в главата мъж в центъра на Сандански (ВИДЕО)

Вербалната агресия обаче не спира. Шестокласничката продължава да звъни и обижда по-голямото момиче, казва още Милан. А ръководството на училището е потърсило и другата страна в спора.

„Вчера се запознах с майката на нападателката. Тя твърди, че процесът е двустранен - и двете деца са имали еднакво агресивно поведение една към друга. В началото е било вербално”, поясни Дончева.

Още на 15 септември педагогическият съвет ще реши какви мерки да вземе спрямо агресивната ученичка.

По-късно през деня Държавната агенция за закрила на детето се самосезира по случая. Незабавно са уведомени директорът на Дирекция „Социално подпомагане“– Лозенец и началникът на 04 РУ – СДВР за предприемане на действия по компетентност. За случая е изискана и информация и от ръководството на търговския център.

Вижте цялата позиция на дирекцията: 

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира веднага по повод телевизионен репортаж за оказано физическо насилие над дете от друго дете в град София. ДАЗД незабавно   уведоми директора на Дирекция „Социално подпомагане“– Лозенец и началника на 04 РУ – СДВР за предприемане на действия по компетентност. За случая е изискана и информация и от ръководството на търговския център.

Служителите от Дирекция „Социално подпомагане“ имат правомощията да работят на терен, както с детето, жертва на насилие, така и с детето, което го е извършило. При необходимост ще бъдат насочени към ползване на социални услуги, както за подкрепа, така и за преодоляване на агресивното поведение.

При всеки случай индивидуално се преценява и свикване на Координационен механизъм за насилие с експерти от всички компетентни институции – МВР, Прокуратурата, Дирекция „Социално подпомагане“ и представител на общинската администрация, за да се намери най-точния подход за работа с всички замесени в случая.

„Отново сме свидетели на акт на агресия между деца, заснет и тиражиран в онлайн пространството. Сигурна съм, че всички замесени деца имат своето обяснение за случилото се и ролята на възрастните  като превенция, а и като последствие е отново на дневен ред. Наша задача в този момент е децата да разберат, че нещо, което им се струва безобидно и забавно, може да е твърде опасно и с тежки последствия за друго дете. Децата са изключително умни, но и също толкова чувствителни и изискващи внимание колкото и да сме заети в ежедневието. Затова е важно да намираме време и за разговори с тях по теми за комуникация и емоционална интелигентност с другите. Дължим им ги, за да удовлетворяваме потребностите им и да не стигаме до подобни ситуации “, коментира д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

В такива случаи е важно да си припомним, че разпоредба на Закона за закрила на детето забранява сведения и данни за дете да се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, на самото дете, ако е навършило 14 години и на орган, предприел мярка за закрила. От ДАЗД напомнят, че неправомерното разпространяване на такива данни може да се избегне, ако се изпратят като сигнал на тях или на друг орган по закрила, вместо да се нарушават правилата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.