Почти 1/3 от земната повърхност вече се състои от пустини

Всяка година в световен мащаб се създават 70 000 квадратни километра нови пустинни райони. Това съответства на площта на Ирландия. Почти 1/3 от земната повърхност вече се състои от пустини вследствие на изменението на климата и прекомерната селскостопанска експлоатация. Опустошението означава по-малко жизнено пространство за милиарди хора.

Пустинята „Гоби” е най-бързоразвиващата се в света. На монголски името й означава „място без вода”. Разпростираща се между Монголия и Китай тя поглъща 6000 квадратни километра пасища всяка година, превръщайки цели пейзажи в необитаема ничия земя.

„Истории от света": Как ученици в Лагос се справят с планини от боклуци (ВИДЕО)

Десетки хиляди хора вече е трябвало да напуснат района като екологични бежанци и да се установят другаде. В момента там живеят само няколко хиляди души.

Причината, поради която „Гоби” и някои други пустини се разрастват, са променящите се климатични цикли, които влияят на валежите. Изменението на климата може да засили този процес.

На около 3000 км от „Гоби” Аралско море пресъхва и то най-вече заради водоемкото индустриално земеделие. Екстремните засушавания, обезлесяването и прекомерната паша също унищожават плодородните почви, превръщайки ги в пясък и прах. Това унищожение, причинено от човека, се нарича „дезертификация” или опустиняване.

„Истории от света”: Защо изчезва рибата в Средиземно море (ВИДЕО)

Според експертите до средата на века ще бъдат засегнати 25% от всички почви.„Ако нямаме стабилна основа за поминъка на хората, всичко останало става несигурно”, коментира д-р Джоузеф Ор.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.