В момента у нас има близо 40 000 деца от Украйна

УНИЦЕФ започна кампания "Добре дошли в училище", за да помага на украински деца да продължат своето образование в български училища. Статистиката показва, че в момента у нас има близо 40 000 деца от Украйна. Юлия е сред стотиците украински майки, които искат да запишат децата си в български училища. Още на 1 март пристига у нас с 10-годишния си син Алексей. Опитите й до този момент да го запише в училище обаче са неуспешни.

„До този момент не знаехме към кого да се обърнем, за да получим информация и се лутахме се между институциите. А много искам да запиша моя син в българско училище, за да продължи образованието си. Благодарим на УНИЦЕФ за насоките и полезната информация, които ни дават и определено вече знаем какво да направим”, споделя Юлия Маслакова.

Служебният министър на образованието ще се стреми към максимално присъствена учебна година

А УНИЦЕФ идва на помощ с кампанията "Добре дошли в училище". „Това са деца, преживели травма, бягащи от война. За тях социализацията, включването в образователната система и достъпа до допълнителни услуги е ключово важен”, твърди Ивайло Спасов, директор „Комуникации за социално развитие“ в УНИЦЕФ.

А в сряда  се проведе и една от първите разяснителни сесии. „По време на тези сесии, ние разясняваме, както конкретните стъпки за записване в училище, ясла или детска градина, така и стъпките за ваксинално покритие, за наваксване с имунизационния календар”, посочва Ивайло Спасов - директор "комуникации за социално развитие“ в УНИЦЕФ.

961 млн. лв. повече за образование и наука през 2022 г.

Малко по-късно украинските деца получиха и ценен урок по български език. „Ние искаме да има ясно послание към тях, че онлайн образованието не е пълноценно. Физическото, присъственото, социализацията, предоставянето на целия пакет услуги и подкрепа е това от което децата имат нужда”, категоричен е Спасов.

Само във Варна от началото на лятото до сега са подадени 350 заявления от украински семейства, но много родители все още се колебаят какво да предприемат. А инициативата приветства и регионалният инспекторат по образованието в града.

„Всеки случай се разглежда индивидуално. Така че всички родители, които имат някакви притеснения, може да се обърнат към нас”, заяви Ирена Радева, началник на РУО – Варна. И допълни: „Всички деца ще влязат в нашата образователна система, стига да са заявили желание и да са представили документите, които трябва”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.