Димитър Здравков е началник на кабинета на министъра

Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов отбеляза, че ще се стремят към максимално присъствена учебна година. Той представи днес своя екип в Министерството на образованието и науката (МОН) и приоритетите си през времето на действие на служебния кабинет.

Министърът отбеляза, че има две кризи, които биха ни сполетяли през предстоящата учебна година - влошаване на епидимичната обстановка и на енергийната ситуация.

Проф. Пенов обясни, че са в тесен контакт с Министерството на здравеопазването, с което поддържат диалог относно възможните мерки според актуалната ситуация. Ще се ръководим от принципа максимално присъствие в образователните институции при полагане на грижа за здравето както на децата и студентите, така и на учителите и преподавателите, каза той и допълни, че това ще зависи от обективната ситуация.

По отношение на енергийната обстановка той отбеляза, че средства за провеждане на държавната политика ще се осигурят, а друг е въпросът от фактическата ситуация с наличността на отоплителните материали. Мисля, че средствата не са проблем на държавата, за да се осигури нормалното протичане на учебния процес през зимните месеци, допълни Пенов.

Министърът представи своите заместници - проф. Албена Чавдарова, Надя Младенова и Мария Гайдарова, както и началника на кабинета си - Димитър Здравков.

Проф. Сашо Пенов напомни, че те стриктно ще спазват разпоредбите на Конституцията и решенията на Конституционния съд, свързани със служебното правителство. Той допълни, че са обвързани да продълржат стратегическите цели, поставени от държавата и обществото в областта на образованието и науката.

Кои са новите служебни министри? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пенов отбеляза, че първата програма, която е одобрена от Европейската комисия е ОП “Образование” и допълни, че това е благодарение на работата на предходните екипи, които са ръководили МОН. Другият стратегически приоритет е работата по Националния план за възстановяване и устойчивост. По думите му целта е да не се забави изпълнението на тези дейности, за да може средствата да бъдат насочени към образованието. Министърът каза, че общо над 3,5 млрд лв. се очаква да влязат в сферата на образованието по двете - оперативната програмата и плана. Според него това е сериозна сума за подпомагане на сектора и важните целиви политики на държавата в подготовката на следващите поколения.

Приоритетно сред най-близките цели на служебния министър е обезпечаването на началото на учебната година, обяви още той.

Като част от краткосрочните цели министърът смята да активира и дейността по механизма за обхвата на децата, подлежащи на обучение. Друга задача, към която ще бъде насочена работата на МОН е събирането и анализирането на информацията за обучението на българите в чужбина.

В сферата на висшето образование наблюдаваме и обсъждаме мерките, които са планирани и вече подлежат на обществено обсъждане, за да видим какво е състоянието им, отбеляза още той. Министърът посочи, че е разговарял с председателя на Съвета на ректорите, включително и по въпроса за повишаване на минималното заплащане на най-ниската академична длъжност - асистентската. Пенов добави още, че с целия състав на съвет ще се срещне на 16 септември.

Министърът посочи, че се е срещнал с почти всички социални партньори, с които са обсъдили текущите проблеми и задачи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР