Бъдещите майки са притеснени

Връщат родилки в болницата в Разград. Бременните сами трябва да търсят здравни заведения за раждането, а болницата в града спешно търси лекари. 

От 5-ти август болницата в града връща родилките не поради липса на апаратура, а на лекари.

Две млади жени в отделението по патологична бременност с тръпка очакват рожбите си. Не знаят къде ще се наложи да раждат. 

“Ще бъде много трудно, защото наблизо други болници няма”, споделя една от бременните пациентки, която е от Исперих.  

НЗОК ще покрива важни изследвания при бременност и COVID-19

Д-р Василена Манолова, специалист акушер-гинеколог, е предупредила своите пациентки, че в Разград не може да бъде осъществено раждане на този етап. Това е така, защото от две седмици в разградската болница няма неонатолог и родилният сектор е затворен. 

“Временно е преустановен приемът на родилки, като в спешни случаи родилките се приемат на територията на лечебното заведение, специалистите ги преглеждат, преценяват конкретния случай и ги изпращат към съседни лечебни заведения”, обясни Теодор Гарвалов-председател на Съвета на директорите МБАЛ-Разград.

Късна бременност – митове, предразсъдъци и предизвикателства

От болницата спешно търсят лекари и не пестят средства за привличането им.  Ако не се намери специалист-неонатолог, щяло да се наложи понижаване нивото на компетентност на АГ-отделението в разградската болница. 

В малката областна болница пациентите преминали през АГ-отделението от началото на годината  са близо 500.  Родените през тази година бебета са 137 и само 12 от тях са били недоносени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.