Вижте как да изберете и използвате точния уред

Виното е любима напитка за мнозина, които оценяват по достойнство вкусовете на преработеното грозде. Не много хора обаче се замислят за производствения процес, който стои зад създаването на любимата им напитка, и инструментите, необходими за превръщането на грозде във вино.

Има исторически източници, според които пресите за грозде, или поне основните принципи зад тях, са били използвани още през 1 век сл. Хр. Но простотата и ефективността на такива устройства са качества, които им отреждат важна роля в модерното винопроизводство. Уредите са подобрени в много отношения, но остават централна част за много винарски изби и домашни производители на вино.

Пресата за грозде служи за изстискване на сок от плодове и зеленчуци, като в процеса се отделят сокът от люспите и обелките, семената, твърдата маса и др. Има два основни вида преси: кошови и хидропреси. И двата вида преси за грозде може да намерите на Koledzhikov, но преди да направите своя избор е добре да се запознаете с няколко полезни съвета за използване на такъв уред.

  1. Пресата за грозде се ползва за повече от изстискване на грозде

Не е нужно да сте производител на вино, за да намерите практично приложение на преса за грозде. Да, това е първоначалният замисъл на уреда, но той ще ви свърши чудесна работа и за изстискване на други плодове. Може да го ползвате за всичко - от малки плодове като боровинки, до ябълки. Ще получите еднакъв резултат.

  1. Може да смелите материала предварително

Да, пресата за грозде може да изстиска сок от много видове плодове. Но този процес ще се улесни многократно, ако материалът бъде предварително намачкан. И това важи с пълна сила за всеки вид плод, който решите да сложите в пресата – от боровинки до круши и ябълки. В зависимост от обема плодове, който искате да изцедите, може да свършите това ръчно, или да ги поставите в пресата за лесен и бърз резултат.

  1. Стъблата трябва да се махнат предварително

Някакво количество стъбла е поносимо да се оставят, но не бива обемът да е твърде голям. Причината за това е, че когато стъблата се смачкат заедно с плода, те отделят голямо количество танин. Това не просто ще промени вкуса на виното към по-лошо, но и ще допринесе за образуването на мътна утайки по дъното на бутилките. Премахването на гроздето от стъблата на лозата може и да изглежда като твърде трудоемка задача, но е необходимо да се направи за добро вино. Ако ръчното почистване на стъблата е проблем, може да инвестирате в машина за тяхното премахване, която да свърши тази работа бързо и ефективно.

  1. Бяло грозде се пресова преди ферментация, а черно след

Много домашни производители, които нямат опит в пресоването на грозде, допускат сериозни грешки в употребата на преса. Те допускат, че пресоването става преди ферментация, което е валидно само за бяло вино. При червеното вино пресоването се случва след ферментация, което осигурява червения цвят и гъстота на този вид вина. В противен случай се получават изсветлели вина с доста пропуски при вкуса.

Изберете преса за грозде, която е подходяща за нуждите ви

Както беше споменато по-рано, има два вида преси за грозде – кошови и хидропреси. Коя от двете ще предпочетете, зависи изцяло от нуждите ви.

  • Кошова преса за грозде – с нейна помощ плодовия материал се притиска от две страни – отгоре и отдолу. Процесът се извършва ръчно чрез лост, а течността се насочва по улеи за събиране в друг съд. Кошовата преса е по-евтина от хидравличната, но и изисква повече ръчно усилие при работа с нея. Препоръчително е да се използва при по-ниски обеми на плодове.
  • Хидропреса – при нея притискането на плодовете се извършва отвътре навън, което осигурява равномерно налягане. Времето за работа е по-кратко от кошовата преса, а необходимостта от човешки усилия е минимална. Голямата част от работата се извършва автоматично. Тази преса е предназначена за производство на максимално количество краен продукт с бърза скорост.

И двата вида преси за грозде вършат чудесна работа за изстискване на сок от плодове и зеленчуци. Те а необходим атрибут за работа на винарни и домашни производители, които държат на качествена работа на всеки етап от производството на вино.

Материалът е предоставен от Koledzhikov.bg