Жителите им прекараха поредна безсънна нощ без ток и вода

Започна отстраняването на щетите от наводненията в пострадалите села в Карловско. Жителите им прекараха поредна безсънна нощ без ток и вода.

Екипът на NOVA, който влезе в откъснатото село Богдан, завари тотална разруха. В Каравелово все още не могат да стигнат до домовете си. На място отидоха доброволци. А в Слатина до близо 20 къщи няма никакъв достъп. Огромно количество земеделска продукция е унищожена в района на пловдивското село Трилистник. А хората посочват като причина за бедствието незаконна и безконтролна сеч в района.

Село Богдан

Погром - само така може да се опише ситуацията в подбалканското селце Богдан. Водната стихия е разрушила пътища и мостове. Отнесени са цели къщи. Водата е отнесла и електрически стълбове, мостове, пътища. Една от централните улици в селото е пълноводна река. Все още има хора, които не се осмеляват да пресекат и да си вземат храна и вода.

До част от селото все още няма достъп. Десетки са домакинствата, които имат нужда от хляб, лекарства и най-важното - багери и камиони, които да изчистят тоновете тиня.

Хората описват преживяното във фаталния петък като няколко мощни вълни. Васил Василев с ужас се връща към този момент.

„Третата беше най-страшна. Изби дувара и отнесе всичко. Огромна вълна. 2 метра и повече. Влачеше трактори. Момчето там имаше 3-4 трактора големи. Всичките са в реката”, разказва Васил Василев.  

Няма къща покрай реката, която да не е пострадала. Оцелелите постройки обаче са потънали в тиня.

„Държавата казва, че ще даде 600 лева и ще цъфнем с тях”, коментира Васил.

Засега е трудно да се оценят щетите, тъй като достъпът до някои райони е невъзможен. Предстои да се преброят и домовете, които са частично засегнати, но все така опасни за живеене. Селото остава без питейна вода и ток. Калта се разчиства с помощта на малкото налична техника. Помагат военни, идват и доброволци, но  хората определено недостигат.

Наводнени къщи и разрушена инфраструктура след поройните дъждове (ОБЗОР)

Село Каравелово

Над 2 метра са наносите в някои от къщите и в Каравелово. Хората прекараха безсънна нощ. Нямат ток и вода. Днес пристигнаха доброволци, които да помагат за разчистването на селото.

Бедствието потапя в тонове кал и тиня дома на Петя и Рангел. Прелялата река минава от двете страни на къщата им, която ремонтирали за хиляди левове само преди месец. Отнася и автомобила им.

„Всичко е в кал. Всичко е залято - електроуреди, мебели”, споделя Рангел Бакалов. 

„Ще пуснем апел във Facebook към приятелите си. Трябват ни силни мъже като него. Жени не могат да помогнат. Сами е изключено. Това ще отнеме не месеци, а години-две, ако сме само двамата”, казва Петя Бакалова. На помощ се притекоха техни роднини.

„По 350 лева дават на семейство. 350 лева не са достатъчни. Кредити, работи теглиха, за да оправят тази къща. Абсурд държавата да помогне. Няма да помогне държавата”, смята Христина Червева.

„От държавата нищо няма досега. Едно шише вода никой не е донесъл на хората”, казва Петко Кръстев.

За да помогнат на местното население, в Каравелово дойдоха над 50 доброволци. Сред тях е лекарката Малена от София.

„Дойдох без нищо въоръжена, хората ми дадоха гумени ботуши, ръкавици, лопати, колички и се изнася тази кал от домовете им”, казва Малена Марчева.

Трети ден в къщата си е блокиран 82-годишен мъж. Едва днес роднините му влязоха със стълба през втория етаж, за да му доставят храна и лекарства. Бедствието, според местните жители, е причинено от безогледната сеч на близката гора.

„Няма да спекулирам дали е незаконна, но факт е, че сеч има много. От 13 години аз наблюдавам как се качват всяка сутрин камиони, празни, огромни камиони”, казва Петя Бакалова.

Държавата отрече това да е причината за бедствието. 

„Сечено е по-малко от предвиденото”, заяви служебният министър Явор Гечев.

От 20 години коритото на реката също не било почиствано.

Село Слатина

От тежка техника се нуждаят отчаяно и в село Слатина. Там ситуацията също е много тежка, а хората обвиниха държавата, че са оставени да се справят сами.

Няколко метра наноси, коли, потънали в земята, и имущество, завлечено на километри от буйната река. Такава е ситуацията в село Слатина. Наносите в центъра са високи три метра.

Първият етаж от къщата на Дела Колева е наводнен.

„Дърветата направиха голямата беля. Не водата, не дъждът, течеше си спокойно. Течеше си спокойно, от Балкана се събраха дърветата и бутнаха мостовете, направиха белята”, казва Дела Колева. Получила храна и вода. Но е без ток. Местните извадиха част от потъналото имущество на жената.

Доброволци прокопаха пътеки, за да отклонят водата далеч от къщите.

„До преди няколко часа реката се блъскаше в дувара ни”, казва Кристина Минчева. Тя дошла, за да спаси баба си.

„Баба ми беше евакуирана в петък от мен и моя приятел. Плувайки стигнахме до втория етаж. Тя беше със счупено ребро”, разказа още Минчева.

Хората от Слатина казват, че са оставени да се борят с потопа сами.

„Който има техника, да дойде да помогне, положението няма да се оправи тук с месеци, зима идва”, призова Николай Павлов.

На помощ се притекоха военни от 61 Стрямска механизирана бригада.

 „От общината карат храна и вода и ще им бъде доставено”, увери Петър Делчев, кмет на село Слатина.

Реката е съборила четири моста в селото.

Според кметството имуществените щети в селото за около 1 милион лева.

Село Трилистник

Бедствено положение е обявено за цялата община Марица- Пловдивско. Най-засегнато там е село Трилистник. След голямото наводнение в Карловско, приливната вълна от река Стряма скъса дига и заля населеното място.

„Може да видите 500 тона слънчоглед в реката. Нахлу водата доста бързо и не можахме да се справим и да опазим продукция и всичко”, разказва Георги Стоилов - земеделски производител на слънчоглед и пшеница. „Всичката ни продукция виждате, че е вън на плаца. Щетите са за хиляди левове”, казва още Стоилов. Сега разчита на помощ от държавата.

Реколтата на Борислав Керин от домати и патладжани е унищожена на 100%.

„Всичко е наводнено. Продукцията беше готова за реализиране и в момента се хвърля на боклука”, казва Керин.

До късно снощи спасителни екипи продължаваха да евакуират трудноподвижни хора. Местните изнасяха на ръце животни.

Под напора на водата една къща е съборена. Рухнали са десетки постройки и огради на домове.

„Бедствено е положението”, обясни Димитър Иванов, кмет на община Марица.

„Аз съм на 60 години и може би за първи път съм плакал в живота заради това, което стана в селото и безсилието, което ни доведе до това положение“, казва Мирчо Петров, кмет на с. Трилистник.

В населеното място втори ден няма електричество.

Репортери: Благой Бекриев, Николай Василковски, Запрян Запрянов, Илиян Велков

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.