Тя победи Риши Сунак с 21 000 гласа

Лиз Тръст е новият премиер на Великобритания. Изборът стана в рамките на управляващата Консервативна партия. 

Утре ще бъде приета от кралица Елизабет Втора, за да бъде назначена на поста министър-председател на Великобритания. Тръс, която беше министър на външните работи, получи 81 хиляди гласа от членовете на патрията.

Съперникът й за лидерския пост Руши Сунак събра подкрепата на 60 000 избиратели.

Минути след като беше обявено, че печели, Лиз Тръс благодари на досегашния премиер Борис Джонсън, че се е изправил срещу Владимир Путин, за Brexit и за успешната ваксинационна кампания срещу COVID-19. „Чест е да бъда избрана за лидер на Консервативната партия. Бих искала да благодаря на изборната комисия, на председателя й и на членовете на партията за това, че организираха най-дългото интервю за работа. Благодаря ви много! Също бих искала да благодаря на семейството си, на приятелите си и на колегите си политици и на всички онези, които помогнаха за тази кампания. Невероятно благодарна съм за цялата ви подкрепа”, каза тя.

Кампанията за лидерство официално започна на 12 юли, като осем кандидати получиха необходимата подкрепа от 20 свои колеги депутати. Депутатите гласуваха в пет кръга, като Риши Сунак бе лидер в парламента. Той обаче не беше толкова популярен сред редовите членове на ръководството на торите, които имаха право да решат за последните двама кандидати, припомня БГНЕС.

Допреди една година, когато Борис Джонсън назначи Тръс за министър на външните работи, 47-годишната политическа фигура всъщност беше по-известна само на членовете на Консервативната партия.

Това е учудващо, тъй като Тръс е един от малкото министри, които заемат правителствени постове без прекъсване от 2012 г. насам, а от 2014 г. - дори с ранг на кабинет. Това, че тя успя да оцелее първо при смяната на Дейвид Камерън с първото правителство на Тереза Мей, а след това и при партийните чистки при Борис Джонсън, само по себе си е постижение. Критиците го обясняват с дългия ѝ незабележителен профил, а поддръжниците - с качеството на работата ѝ в правителството.

Тръс е родена в Оксфорд, дъщеря на професор по математика и учителка. Учи в Шотландия, където баща ѝ е изследовател. Когато семейството се премества отново в Лийдс заради работа, Тръс е на 13 години и има трима по-малки братя. Именно тези години в държавната гимназия в Лийдс Тръс определя като свой политически извор по време на предизборната кампания. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.