Първата част от церемонията по обявяването на новия монарх приключи

Исторически Съвет по наследяване на трона на Обединеното кралство провъзгласи Чарлз III за нов крал на Великобритания след смъртта на майка му кралица Елизабет II, която почина в четвъртък на 96 години, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Съветът, проведен в двореца Сейнт Джеймс в Лондон, обяви, че "принц Чарлз Филип Артър Джордж сега, след смъртта на нашата суверенна Кралица, става наш крал Чарлз III... Бог да пази краля!".

Крал Чарлз Трети - от детството до днес (ГАЛЕРИЯ)

След това Чарлз III  произнесе реч във връзка с обявяването си за новия монарх на Обединеното кралство. Той положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британския закон.

Какво е известно за последните часове на Елизабет Втора

Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата. 

Видео: Ройтерс

Съветът, излъчван за първи път по телевизията, е вековна формалност за признаване на суверенитета на новия крал. Церемонията има единствено представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт. Церемонията е с цел тържественото съобщаване на името на новия монарх.

На заседанието на съвета присъстваха няколкостотин съветници, включително настоящият министър-председател Лиз Тръс и всички нейни живи предшественици, съпругата на Чарлз - Камила, и неговият най-голям син и наследник Уилям.

 

 

В речта си крал Чарлз каза, че майка му, която почина в четвъртък в Балморал на 96 години, "е пример за любов през целия живот и безкористна служба", на който той обеща да подражава.

„Знам, че ще бъда подкрепен от обичта и лоялността на народите, чийто суверен съм призован да бъда“, каза той и добави, че е "дълбоко насърчен от подкрепата на моята любима съпруга".

Заседанието на Съвета се проведе в двореца Сейнт Джеймс в сърцето на Лондон в две части, като на първата Чарлз отсъстваше - както е по протокол, а след това бе провъзгласен за крал.

Видео: Ройтерс

Чарлз с първи думи след смъртта на кралицата

Един ден от живота на кралицата

ОПЕРАЦИЯ „ЛОНДОН БРИДЖ”: Какъв е планът за действие след смъртта на Елизабет II

Ред на наследяване на британската корона, след като Чарлз става крал

КРАЯТ НА ЕДНА ЕПОХА: Почина Елизабет II

КАКВО СЛЕДВА СЛЕД СМЪРТТА НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.