Цената на млечния продукт варира между 15 и 30 лв./кг.

Нов ценови рекорд. Близо 18% годишна инфлация регистрира Националната статистика.

Поскъпването за 12 месеца е със 17.7%, а на месечна база то е 1.2 на сто.

През август спрямо юли най-голям е скокът при разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, където увеличението е с 5.2%. Скачат и стоките и услугите - с 2.3%, жилищното обзавеждане и поддържането на дома - с 1.8% и хранителните продукти и безалкохолни напитки. Там увеличението е с 1.2%.

НСИ: Годишната инфлация в България се е ускорила до 17,7 на сто през август

При храните най-голям ръст на цените бележат краставиците - с 10.6%, следвани от ябълките - със 7%. Сериозно поскъпва и маргаринът - с 4.6%, пълномасленото прясно мляко - с 3.9% и яйцата - с 3.7%.

Цената на кашкавала в магазините на дребно вече варира между 15 и над 30 лева за килограм. За поседнете няколко седмици повишението е между 2 и 10 лева. За килограм истински кашкавал са необходими около 10 литра мляко.

КНСБ: Поевтиняването на хляба е далеч от обещаното

За внучката си Бойка Тодорова от Монтана се надява, че купува качествени млечни продукти. Последно купила кашкавал за 26 лева за килограм. „Доста е скъп. Ние заради нея купуваме, а е над 20 лева. Избираме и марка, не купуваме какъв да е заради нея, а по-хубавите марки са доста по-скъпи“, каза тя.

Цената през последните седмици на някои марки кашкавал дори надхвърля 30 лева. В магазина на Камен Аврамов също се усеща поскъпването. „Поскъпването варира от 2 до 10 лева на килограм, което също е парадокс според мен. Купуването е в ниския клас - 15-16 лева. Човек идва и преди това купуваше половин килограм, а сега купува 200 грама“, обяснява собственикът на хранителен магазин.

Цените на млечните продукти продължават да растат

Според Никодим Войнов, който е млекопроизводител в Монтана, цената на кашкавала няма как да е под 20 лева за килограм на едро. „Миналата година изкупната цена на млякото беше 65 ст., а сега е 1,20 - 100%, токът - 300% нагоре. Тази цена на кашкавала, която от миналата година е с 60% нагоре, има още да расте”, категоричен е млекопроизводителят. Засега обаче той не се наема да прогнозира колко ще струва млечният деликатес през следващите няколко седмици и месеци. Към момента търсенето остава. „Ако спре да се купува на 30 лева, цените ще спаднат, ще спаднат цените и на суровото мляко, но засега не виждам как може да се случи това, тъй като ние преработвателите изпитваме дефицит за суровина и това вече вдига цената“, казва още Войнов.

При сиренето засега няма драстично увеличение на цената.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.