От дружеството разполагат с тридневен срок да предоставят информацията

„Топлофикация София“ ЕАД трябва да изпрати в КЕВР информация за срока, в който клиентите на топлинна енергия ще получат коригирана данъчна фактура с отразена ставка от 9% ДДС върху дължимите суми за топлинна енергия, съобщават от КЕВР.

Изискани са разяснения и за начина, по който дружеството ще информира клиентите за разликите в дължимите суми с начислена ставка от 20% ДДС и 9% ДДС.

Прошков: „Топлофикация- София” поиска 20% увеличение, КЕВР одобри 40%, без да го искаме

Комисията очаква от „Топлофикация София“ ЕАД изчерпателна информация за броя на клиентите, засегнати от корекции на фактурите, в които е отразена годишната изравнителна сметка, както и каква е общата стойност на направените корекции.

Допълнително дружеството трябва да даде разяснения и по въпроса на кои фактури, на какво основание и в кои случаи ще бъдат начислявани лихви за просрочие.

Мая Манолова призовава за граждански бунт срещу сметките за парно

Освен поисканата информация „Топлофикация София“ ЕАД следва да представи на регулатора образец на фактурa, в която да бъде ясно посочен начинът, по който клиентите ще бъдат информирани за разликите в дължимите суми с начислена ставка от 20% ДДС и 9% ДДС.

Цялата необходима информация трябва да бъде предоставена от „Топлофикация София“ ЕАД в тридневен срок, се посочва в писмото на председателя на КЕВР до изпълнителния директор на дружеството Александър Александров.

В отговор от “Топлофикация София” заявиха, че ще предоставят нужната информация относно коригирането на годишните изравнителни сметки за топлинна енергия в обявения срок.

“Механизмът, по който дружеството ще направи корекциите, бе обявен още на 30-ти август след проведена среща с експерти на НАП, поради непълнота в указанията на законодателя по приложение на направените изменения в ЗДДС. Създалата се ситуация е прецедент и наложи софтуерни промени в билинг системата, както и създаване на нови документи, в които от една страна клиентите да бъдат информирани за разликите в дължимите суми с начислена ставка от 20% ДДС и 9% ДДС и от друга, да отговарят на счетоводните стандарти”, обясниха в изявление от дружеството.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.