Припомнете си изказвания на руския президент от близкото минало с паралел със случващото се в момента

По-късно днес Русия ще обяви поредната част от Украйна за своя територия. След незаконното присъединяване на Крим през 2014 г. това е вторият такъв случай. 

В миналото Владимир Путин нееднократно е декларирал, че Русия няма да окупира територии на Украйна - както след незаконното откъсване на Крим, така и в началото на „специалната военна операция”. „В нашите планове не влиза окупация на украински територии. На никого нищо не смятаме да налагаме със сила”, обясни руският държавен глава.

Путин призна независимостта на Херсонска и Запорожка област

Това беше изречено на 24 февруари - денят, в който Русия отново нападна Украйна, след като беше декларирала многократно, че няма да предприема подобни действия.

Но лъжата не е нова. Ден след като обяви Крим за свой през 2014-а, Русия чу от президента директно обръщение към украинците. Те не трябвало да слушат онези, които ги предупреждават, че Русия едва сега започва с разкъсването на страната им.

„Искам да ме чуете, скъпи приятели. Не вярвайте на тези, които ви плашат с Русия. Крещят, че след Крим ще дойде ред на други региони. Ние не искаме разделянето на Украйна. Това не ни трябва”, подчерта Путин. 

Под бурните аплодисменти на елита на Русия в същата сграда, в която и днес част от Украйна ще бъде обявена за руска, държавният глава имаше цяла редица подобни декларации. Впоследствие те се оказаха в директен сблъсък с реалността.

Путин обявява част от Украйна за руска

„Обръщам се към народа на Украйна. Честно - искам да ни разберете. В никакъв случай не искаме да ви нанесем вреда, да обидим вашето национално чувство. Ние винаги сме уважавали териториалната цялост на украинската държава”, обясняваше руският президент. 

Тези думи звучат по-различен начин днес, на фона на срутените от руската армия градове, десетките хиляди убити украинци и милионите принудени да бягат от домовете си.

Връщаме се в днешни дни, когато Путин казва: „В основата на нашата политика е свободата. Свободата всеки самостоятелно да определя своето бъдеще и бъдещето на децата си”. Но тези права очевидно не важат за украинците. На тях руският президент настоява да се разпорежда кой да бъде президент на страната им или в коя международна организация да членуват.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.