Става въпрос за 15% от територията на съседната страна

По-късно днес Русия ще обяви поредната част от Украйна за своя територия. След незаконното присъединяване на Крим през 2014 г. това е вторият такъв случай. Запорожка, Луганска, Донецка и Херсонска област представляват около 15% от територията на Украйна. Преди войните от 2014 г. и сегашната инвазия, там живееха близо 10 милиона души.

Путин пред Ердоган: Течовете на газ са международен тероризъм

Русия няма пълен контрол върху посочените области. В тях и в момента се водят боеве. Анексирането се разглежда като пореден опит на Владимир Путин да сплаши украинците и техните съюзници.

Руският президент недвусмислено намекна, че на опитите на Украйна да си върне заграбените територии, може да отвърне с ядрено оръжие. Володимир Зеленски се обърна към руснаците на родния за него руски език и ги призова да спрат Путин.

„Цената за това, че един човек иска да продължи войната ще бъде, че цялото руско общество ще остане без нормална икономика, без добър живот и без уважение към каквито и да е човешки ценности. Това още може да бъде спряно. Но за да стане, трябва да бъде спрян единственият в Русия, който иска войната повече от самия живот. Вашият живот, граждани на Русия”, посочи украинският държавен глава.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.