Първо Румен Радев се срещна с премиера на Румъния Николае Чука

Успоредно с церемонията по откриването на интерконектора между България и Гърция, в София  се проведоха редица двустранни срещи между държавните и правителствените ръководители, които дойдоха у нас.

Фон дер Лайен за интерконектора: Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа

Още в началото на деня президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се срещнаха с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и напомниха, че  България чака вече много време за приемане в Шенгенското пространство. „България, Румъния и Хърватска не трябва да остават извън Шенген. Това не допринася за стабилността и просперитета на Европа и аз съм убеден, че след 11 години чакане, ние заслужаваме членството си, след като покрихме всички технически изисквания”, заяви българският държавен глава.

Вучич: Надявам се, че през 2023 г. да можем да отпразнуваме българо-сръбската връзка

Веднага след това президентът се срещна и с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Двете страни си поставиха за цел да ускорят процеса по изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис. „Важен проект е този в Александруполис. Той ще ни позволи да съхраняваме и разпределяме енергийните доставки, които ще увеличат доставките в цяла Югоизточна, може и Централна Европа”, каза министър-председателят на Гърция.

Пендаровски: Интерконекторът е възможност в една много студена зима

Въпреки, че нямаше среща между България и Сърбия,  двете страни поискаха изграждането на общ интерконектор.

Със съседите ни от Северна Македония също имаше разговори. Първо - в тристранна среща, заедно с председателя на Еврокомисията, а след това Румен Радев и Стево Пендаровски обсъдиха вариантите, в които България може да помогне на съседите ни с ток. „На Балканите ние сме най-големият износител на електричество. Това ни позволява да увеличим износа си към всички наши съседи”, обяви Радев.

Междусистемната газова връзка между България и Гърция вече е факт (ОБЗОР)

С премиера на Румъния Николае Чука Румен Радев обсъди нуждата от трети мост над река Дунав, както и спешната нужда от модернизиране на КПП-та и на пътищата ни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.