Това каза президентът на Северна Македония

Руската агресия провокира нова криза. Ние трябва да посрещаме една много трудна зима, интерконекторът е една възможност. Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем. Нуждаем се от по-широка паневропейска солидарност. Очакваме по-малко говорене и повече действия.

Това каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски по време на официалната церемония за откриване на газовата връзка с Гърция.

Фон дер Лайен за интерконектора: Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа

"Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем, колкото и трудни да са енергийните предизвикателства. Днес сме заедно в много кризи, които взаимно се подсилват. Светът тъкмо започна да се възстановява от пандемията, и руската агресия в Украйна провокира нова енергийна криза със социално-икономически отзвук. Новият интерконектор е дошъл в много важен момент и за региона, и за континента. Ще посрещнем една трудна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова възможност за диверсифициране на доставките на газ не само за Балканите, но и за цяла Югоизточна Европа", каза още Пендаровски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС