Прокуратурата вика Корнелия Нинова на разпит

В седмицата на решаващи политически стъпки за новото правителство БСП се разтресе от нов вътрешен скандал. Заради сигнал на Кирил Добрев, Корнелия Нинова и още двама души от ръководството на левицата са получили призовки за разпит в прокуратурата.

Поводът за новото напрежение е получена призовка от СРП, изпратена до Корнелия Нинова. „От мен се изисква да се явя веднага на разпит и да предоставя на прокуратурата запис от Националния съвет на БСП”, обясни на брифинг лидерът на столетницата.

Викат Корнелия Нинова на разпит в прокуратурата

Началото на новия вътрешнопартиен скандал в БСП е от 25 август тази година, когато на пленум на „Позитано” 20 идва Кирил Добрев. „След като бях изключен, съдът ме върна. На последния НС на БСП не получих SMS или покана да присъствам, бях изваден от списъка. Г-жа Нинова ми каза, че мога да остана като гражданин, но да не участвам в гласуването”, обясни самият Добрев.  

Кирил Добрев: Нарушиха правата ми и затова подадох жалба в прокуратурата

В жалбата си Добрев се позовава на решението на Върховния касационен съд, с което той е възстановен в Националния съвет на партията. Но според него отказът да гласува е нарушение на съдебно решение. Затова подава жалба в прокуратурата. „Тъй като е чуто само неговото мнение, по жалбата са започнали действия по изясняване на обективната истина”, обясни прокурор Георги Иванов. Лидерът на БСП обаче нападна обвинението. „Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП. Прокуратурата в България не е инструмент за правосъдие и справедливост, а е бухалка за неудобните”, категорична беше тя.

Прокуратурата отговори на критиките на Корнелия Нинова

От обвинението изискват да им бъдат предадени записи, стенограми и протокол от Пленума. Освен Нинова, призовават на разпит и още двама партийци – Борислав Гуцанов и Гергана Алексова, които, според Добрев, също са отнели правото му да присъства и гласува.

Корнелия Нинова е категорична, че няма да изпълни исканията на прокуратурата. „Няма да предоставя и един лист документ от партийни събрания на прокуратурата. Да се снабдят със съдебна заповед, чакам ги на „Позитано”. Няма да се явим на разпит и тримата”, каза лидерът на БСП. Готова  е да сигнализира и всички европейки институции, които имат отношение по темата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.