При катастрофата на Околовръстното загина френски гражданин

Двама полицаи са отстранени от служба заради случая „Димитър Любенов”. Това е мъжът, който помете с „Поршето” си друг автомобил на софийското околовръстно. При катастрофата загина френски гражданин.

Според твърденията на адвокат Ива Борисова малко преди катастрофата автомобилът е бил управляван от шофьор на „Дринк енд драйв”. Последвала полицейска проверка, а полицаите позволили на Любенов да управлява сам автомобила срещу подкуп от 200 лева и полицейски ескорт.

Последва брифинг на вътрешния министър. Иван Демерджиев заяви, че двама полицаи са шофирали след автомобила на Любенов, станали са преки свидетели на катастрофата и не са упражнили полицейските си задължения. Дали това означава, че не са се притекли на помощ, или са напуснали мястото на катастрофата, не стана ясно, защото тече разследване. Двамата полицаи са отстранени от длъжност.

Двама полицаи са били свидетели на катастрофата на Околовръстното

Полицейски патрул спрял Димитър Любенов минути преди катастрофата на Околовръстното. Това заяви адвокатът на обвиняемия в съда.

„Предприел е необходимото да не шофира, но е бил принуден от обстоятелствата, от длъжностните лица да шофира”, каза адвокат Ива Борисова.

Минути по-късно „Поршето” на мъжа се врязва в другия автомобил. Загива французинът, а спътничката му е тежко ранена. От кръвните проби на Любенов стана ясно, че той е шофирал със 195 километра в час, след употреба на кокаин и с 1,73 промила алкохол в кръвта.

„Има участвали длъжностни лица. Ние се надяваме прокуратурата със същата безкомпромисност, бързина и обективност да разкрие дали участието им не е допринесло за настъпването на този трагичен инцидент”, заяви Ива Борисова.

Двама полицаи са отстранени от длъжност. Отнети са им личните карти, личният знак и служебнито оръжие, обяви на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Полицейски автомобил се е движил по маршрута на „Поршето”. Този полицейски автомобил най-вероятно дори е спирал по маршрута и е станал свидетел на катастрофата и двамата полицаи вътре вместо да изпълнят служебните задължения, са направили друго”, каза Демерджиев. „Няма категорични доказателства, че това е ескорт, но имаме данни, че движейки се зад „Поршето”, те не са изпълнявали служебните си функции и са нарушили служебните си задължения”, заяви още вътрешният министър.

Дали полицаите са взели подкуп при спирането на Любенов, министър Демерджиев не уточни заради разследването по случая. Не стана ясно и от колко време двамата работят в системата.

„Става въпрос за мъж и жена, ще използвам едно определение на служителите на дирекция „Вътрешна сигурност”, определението на единия е “държи се нагло”, каза Демерджиев.

Той допълни, че прокуратурата е била уведомена, а дирекцията на полицията е поискала и задържане на двамата служители за 24 часа.

„Да се вземат телефоните и данните от телефоните им и да се предприемат неотложни действия. След като наблюдаващият прокурор се запозна с материалите, той не позволи на служителите да извършат тези действия, пое контрол върху въпросното разследване и ни предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не пречим на разследването”, каза Демерджиев.

Проверяват за бездействие на полицаи преди катастрофата с жертва на Околовръстното

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по служба,  извършено от служители на МВР с цел облага. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.