Вижте разказ на оцеляла при трагедията

На първи октомври се навършиха  точно осем години от взрива в завода за боеприпаси край видинското село Горни Лом. Всичките 15 мъже и жени, които тогава бяха на смяна, загинаха. Имаше и ранени. Виновни обаче няма.

Първи октомври, 2014 година. Завод „Миджур“ край село Горни Лом, малко преди 17 часа. Мощен взрив разтърсва района. Завинаги там остават майки, бащи, синове и дъщери.

„Надеждите за намиране на оцелели се изпариха“,  заяви главен комисар Николай Николов, началник на „Национална служба Пожарна и аварийна безопасност“.

Осем години по-късно трагедията не е забравена. „Като дойде тази дата за мен е нещо страшно”, споделя Жасмина Стоянова. Тя е работила в завод „Миджур“ и оцелява по чудо, след като отломка от взривения цех се забива в ръката й.

Един загинал и двама в неизвестност след взрива в завод „Арсенал” (ОБЗОР)

„Удари ме един циментов блок. Имам две дупки на ръката си. Спомням си, че ме удари нещо много силно по ръката. И като си погледнах пръстите - изгубих съзнание и паднах на портала. Колеги ме вдигнаха и повече нищо не знам. 10 минути не помня нищо“, разказва жената.

Претърпява две операции. Но ръката ѝ така и не се възстановява. „Хапчета пия постоянно за успокоение, защото не мога да спя и ме боли“, твърди тя.

Жената разказва, че не е получила обезщетение, след като е била ранена. „Не съм получила една стотинка от застраховка, а виновни няма. Водихме толкова дела, даже мисля че още продължават, но виновни сме си ние. Жалко за колегите, отидоха си млади, оставиха деца, семейства. Тук в България наказание няма, виновни няма“.

Жертва и ранени при пожар в хотел в София (ВИДЕО)

До ден днешен виновни за взрива и смъртта на 15-те мъже и жени няма. Обвиняемите по делото бяха четирима. Един от тях е и собственикът на завода Валери Митков, чийто син беше сред загиналите. „Да се накажат тези господа и дами, които са алчни за пари и само гледат да се печели, а не се гледа за здравето и живота на хората. Така ще продължава. Ще има жертви и ще са виновни тези, които работят там, защото сме гладни, боси, болни. Отиваме да работим, за да си поддържаме семействата и в един момент си отиваме от този свят”, заяви Жасмина.

В момента завод „Миджур“ не утилизира вече мини. Неофициално обаче се знае, че новите собственици са украинци, които най-вероятно ще произвеждат патрони в него.

„Съвсем нови сгради са изградени, нова технология, нови машини и да се надяваме, че ще са по-безопасни от предишните. Работят усилено да започне производство. Да се надяваме, че повече аварии няма да има“, посочва Илиян Михайлов, кмет на село Горни Лом.

Жителите на селото обаче искат проверяващите институции да не си „затварят очите“ пред нередностите вътре. За да няма повече жертви и почернени семейства.

Осем години по-късно не се знае каква е причината за експлозията в завода, а съдът и прокуратурата в България казаха, че никой няма да понесе отговорност за трагедията, в която живота си изгубиха 13 мъже и две жени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.