Има и пострадал - какво е неговото състояние

Двама души са в неизвестност, а един е загинал след инцидент в завод „Арсенал”. Сигналът към аварийните служби е подаден в 11:04 ч. Към мястото веднага тръгват линейки и пожарни. На терен работят и ведомствени пожарни автомобили.  

Гъст дим се издига над завода минути след инцидента. Чул се е силен тътен. „Основната част от сградата липсва, останали са стени, които стърчат и всичко останало е руини”, коментира апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов.

Според обвинението на този етап не може да се каже какво е довело до инцидента. „От взрива е изхвърлено тялото на единия от тримата работници в цеха - 55-годишен мъж, който е починал. Две жени - на 53 и 43 години, които също са били в цеха, са в неизвестност”, обясни още Деянов.

„Има пострадал и четвърти човек - жена, която е била в близост до цеха. Тя е с тежка черепно-мозъчна травма и е транспортирана до болница в София”, съобщи апелативният прокурор.

Жената първоначално е приета в болницата в Казанлък с политравма, включително черепно-мозъчна и изгаряния. Лекарите на място взимат решение тя да бъде транспортирана до София. От болница „Св. Иван Рилски” обясниха за NOVA, че пациентката е контактна, но няма никакъв спомен за случилото се. Тя има повърхностни изгаряния в областта на ръцете и челото. Лекарите определят състоянието ѝ като средно тежко.
 


Специални екипи от София пристигат на място, за да извършат разчистване и за да бъдат открити телата на двете жени в неизвестност. Опасността в завода обаче е висока.

„Има голяма вероятност да последва и вторичен взрив. Няма как да се действа грубо. Работи се в периферията, но телата не са намерени. Очевидно те са някъде в центъра на този срутил се цех”, каза окръжният прокурор Дичо Атанасов.

„В цеха са се произвеждали изделия, свързани със звуково-светлинен ефект. Доколкото успях да разбера, не става въпрос за вещества с бойно предназначение, а за други - от типа на фойерверки”, каза още Деянов.

Вече е разпоредена пълна проверка на всички предприятия в региона, които работят с взривоопасни вещества. Срокът за разследване на инцидента в Казанлък е двумесечен.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.