Басейните в пещерата се използват още от римско време

Басейните в известните унгарски пещерни бани Miskolctapolca станаха жертва на покачващите се цени на газа. Посетители идват в огромната пещера от преди римско време, за да се къпят в нейните естествено затоплени води. През последните години мястото разчита на газ за повишаване на температурите в басейните и пещерите, особено през зимата.

Таванът на цените на газа раздели лидерите на ЕС

Пещерата има пет зали за къпане и лабиринтни пасажи с масажни струи. Тя затвори в понеделник за неопределен период от време. „Трябва да затворим поради една единствена причина - използването на газ през трите месеца от октомври до декември ще струва допълнителни 140 000 долара“, каза главният изпълнителен директор Юдит Немет.

Затварянето ще има неизбежно въздействие върху хотелите и къщите за гости и други туристически бизнеси в околността - тревожен знак за индустрия, която едва наскоро започна да се възстановява от пандемията от COVID-19.

МАЕ прогнозира тежка зима за газовите доставкир

Клиенти, които се къпят във водите за последен път преди уикенда, казаха, че все още се надяват на отсрочка в последния момент. „Не мога да разбера затварянето на такъв прекрасен комплекс. Правителството подкрепя всякакви неща. Не можеха ли да дадат малко и на това?“, попита Андреа Муска, докато отпочиваше в един от басейните. „Хотелите ще фалират, тъй като са зависими от това“, добави съпругът й Кароли Керези.

Междусистемната газова връзка между България и Гърция вече е факт (ОБЗОР)

Правителството предостави финансова помощ за малки и средни предприятия, работещи в ключови вериги за доставки в производствения сектор, за да се справят с нарастващите разходи за енергия, но все още не е предложило помощ на сектора на услугите.

„Ако можем по някакъв начин да намерим енергийно ефективен начин да заменим това огромно покачване на цената на газа, и ако можем да получим някаква помощ, тогава веднага ще започнем да проучваме тази възможност“, каза Немет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.