Вижте съветите на специалистите

Пандемията от COVID-19 засяга не само тези, които са заразени. Според британско проучване през 2021 г. е имало 52 млн. повече случаи на депресия, отколкото би имало без пандемията.

Как да разпознаем депресията (ВИДЕО)

Тревожността също се е увеличила с около една четвърт. Причините – социални ограничения, локдауни, затваряне на училища и бизнес, загуба на препитание, здравни и семейни проблеми. Тези, които развиват депресия, често дори не знаят какво им се случва и че зад симптомите се крие истинско заболяване. Затова често отнема дълго време, докато се обърнат към лекар.

Депресията не означава да си потиснат за един ден или няколко часа. „Тя е сериозно, често животозастрашаващо заболяване. Ако подозирате, че може да имате депресия, непременно потърсете професионална помощ”, казва психиатърът проф. Улрих Хегерл.

„To me, To you” - изложба инсталация показва лицата на депресията

Ако страдате от симптоми като апатия, липса на емоции, нарушение на съня или чувство за вина за повече от 14 дни, експертите смятат, че вероятно имате нужда от помощ.

„Депресията е лесна за лечение, независимо, че често можете да прочетете обратното в интернет. Антидепресантите действат. Психотерапията – също. С тези два стълба на лечение може да се помогне на почти всички хора с депресия”, посочва още проф. Хегерл.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.   

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.