Около 360 000 души у нас страдат от депресия

Вече не е нужно да се чудите имате ли депресия или не. На какъв лекар да отидете и как да решите генерално своя проблем? Според проф. Петър Маринов от Асоциацията на експертите по психично здраве, депресията е криза, но е и болест. 

"Тя трябва да се диагностицира, за да може да се лекува. Има въпросник от 9 въпроса за определяне на диагноза. Те за възловите, били са подложени на изследвания. От тях два са екстремно важни - слаб интерес или минимално удоволствие от правенето на различни неща и чвуство за депресия, отчаяние и потиснатост, склонност към плач. Това са тревожни сигнали. Първият въпрос дава 70% вероятност за депресия, а двата заедно показват, че над 90% човек страда от депресия. Тогава сме длъжни да зададем и деветте въпроса. Тогава сме задължени да попитаме за безсъние", обясни той.

По думите му разсеяност и проблеми с концентрацията са тревожен симптом. "Безпокойство и неспосбност да спрете на едно място и забавяне на говора също са симптоми. Около 360 000 души у нас страдат от депресия. Падат се над 1000 души на един специалист. При разпознаване на симптомите на депресия, трябва да се потърси специалист - психиатър", призова проф. Маринов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.