Вижте историята на Волфганг Бауер

Повече от 55 милиона души по света живеят с ампутирани крайници. Протезите могат да възстановят независимостта и дори да помогнат за постигане на спортни успехи. На параолимпийските игри атлетите с протези вече скачат почти толкова, колкото олимпийските състезатели без протези, а най-новите протези дори са способни да учат благодарение на изкуствения интелект.

Какво представлява инфекцията с кампилобактер и как да я предотвратим (ВИДЕО)

Плавно и лесно като детска игра Волфганг Бауер може да извършва много движения именно благодарение на протеза на ръката, която е базирана на изкуствен интелект. Това разкрива нови възможности пред него.

„Вече не мисля какво искам да направя с протезата. Тя работи напълно автоматично”, казва той.

Бауер е фермер, който управлява ферма. Това винаги е била неговата мечта, нищо друго не е било опция за него. Неочаквано обаче се наранява сериозно, когато хваща острие на шредер. Въпреки операцията, ръката не може да бъде спасена и така мъжът има нужда от протеза, която да замести изкуствената му ръка.

Какви храни причиняват болки в стомаха

Немски производител на протези и физиотерапевтът на Даниела Вюстелфелд обучава пациенти в използването на протеза с изкуствен интелект.

Какво точно представляват те и как човек може да се научи да живее с такава гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.