Цяла нощ 4 противопожарни екипа гасиха огъня

Пожарът в „Мини Марица-изток” е овладян. Цяла нощ четири противопожарни екипа се бориха с пламъците. Тази сутрин в борбата със стихията влезе и тежка техника заради труднодостъпните участъци. В района има блата, което затрудни борбата с огъня.

Сухи треви и храсти горят на територията на Мини „Марица-изток”

Пожарът е започнал вчера в късния следобед. Огънят е обхванал сухи треви и храсти по насипите на рудниците до Раднево и заради вятъра бързо се разпространява. Вечерта огънят се е виждал чак до Стара Загора.  Огънят е бушувал далеч от близките села, като основната опасност е била да не засегне съоръженията на мините, която пожарникарите предотвратяват.

„Направена е много широка просека с тежка техника, снощи са работили булдозери. Гасим основно на насипа със сухи треви и храсти. Няма опасност за населените места доста, далеч е”, заяви ст. инспектор Никола Михов, РСПБЗН Стара Загора.

През нощта четири екипа на пожарната останаха на място в рудниците, за да спират разпространението на огъня, за който не се знае откъде е тръгнал.

„Към момента не мога да коментирам причината, но най-вероятно не е от селскостопански работници, защото територията на рудника се охранява, минава се през бариера, така че за външни лица достъпът е ограничен”, заяви ст. инспектор Никола Михов.

„Причината тепърва ще се изяснява, ще се води разследване, както от самото ведомство миннодобивната промишленост, така и от областна дирекция на МВР”, обясни още ст. инспектор Михов.

След близо двайсетчасова борба с огъня около обед днес пожарът бе изцяло овладян.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.