Страната ни има възможност да купува нефт от Русия до края на 2024 г.

Спорове у нас има ли разминаване между България и Европейската комисия за това имаме ли право да продаваме руски нефт. Страната ни е сред  изключенията и имаме възможност да купуваме нефт от Русия до края на 2024-а, но не и да го препродаваме. 

Задочният спор е дали ще може да се препродават и продуктите, които са произведени от нефт. Тълкуванието на министерството на финансите е, че ще може, експерти обаче са на обратната позиция. 

МФ: България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт

От Европейската комисия припомниха на България, че няма да може да препродава руски суров нефт. Ембаргото влиза в сила на 5-и декември, а страната ни получи право да продължи да купува петрол от Русия до края на 2024-та. 

“Целта на изключението е България да може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави - от ЕС или чужди страни”, обясни Даниел Фери, говорител на ЕК.

У нас Министерството на финансите изпратиха позиция, в която обясняват, че страната ни дори не е планирала да препродава суровия руски нефт. Оттам посочват, че ако е преработен, петролът може да бъде препродаван свободно. Това е позицията и на енергийното ведомство.

Ивайло Мирчев: Служебното правителство работи в услуга на “Лукойл”

“Никога не сме планирали да препродаваме суров нефт. Дерогацията, която имаме, ни позволява да го използваме и да произвеждаме продукти от Русия, но ние няма да препродаваме суров”, поясни енергийният министър Росен Христов.

Експертите обаче не са съгласни с това тълкувание.

“По този начин на практика се позволява производители на горива да имат преференциално положение спрямо на европейските пазари. Тоест те да се възползват от достъпа си до по-евтина суровина и да го продават по-скъпо на пазара. Това е на практика нарушаване на правилата за държавна помощ”, смята Мартин Владимиров.

Икономическият министър: И фирмите ще могат да се възползват от помощите за горивата

Търговците на горива са на обратната позиция. Според тях можем свободно да търгуваме, след като веднъж рафинерията в Бургас е преработила суровия петрол.

“Ние можем да продаваме крайни продукти. Определените продукти, които не могат да се изнасят не включват това, което ние ще изнасяме. Ние изнасяме само дизелово гориво. Много малко част изнасяме и бензин”, каза Димитър Хаджидимитров от Асоциация на търговците на горива.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.