Служебното правителство внася законопроект за намаляване на цената на дизела и бензина

ГЕРБ внася тази седмица законопроект за намаляване на цената на горивата. Той предвижда облагане на свръхпечалбата от руски петрол. Идеята е за всеки литър петрол, който се продава на българския пазар, да се отделя по 1 лв. за Фонда за енергийна сигурност. 

„При една и съща цена на уралския нефт  през 2018 г. и сега, тогава цената на горивата беше 1,80 и 2.00 лв., а сега е 3.00-3.50 лв. Тоест в цената на горивата има свръхпечалба от 1 лв. Законът предвижда тази печалба държавата да я получи под формата на вноска във Фонда за енергийна сигурност”, обясни Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Свой проект подготвя и служебното правителство. При него не само гражданите, а и фирмите ще се възползват от помощ за цената на бензина и дизела, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

„Тоест смятам, че от тази гледна точка предложението на служебното правителство, където при отнемането на свръхпечалби става дума за процент, а не за фиксирана сума, е по-добро. В крайна сметка е много хубаво, че има диалог", посочи Стоянов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.