Това каза в Бургас вътрешният министър

„Има данни за 16 полицейски служители, нарушили свои задължения или извършили действия, които могат да се третират като дисциплинарни нарушения”. Това каза в Бургас вътрешният министър Иван Демерджиев. Данните са резултат от проверка за катастрофата между автобус с мигранти и патрулка, при която загинаха двама полицаи. Министърът се срещна с роднини на загиналите при инцидента.

Шофьорът на автобуса, убил полицаите в Бургас, е пълнолетен

„Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители на „Гранична полиция”, подчерта Демерджиев. „В доклада се съдържат имената на директор на РДГП (Регионална дирекция „Гранична полиция”, бел. ред.), началник на ГПУ - Бургас, началник на ГПУ - Малко Търново, зам.-началник на ГПУ - Малко Търново. Най-общо лицата, замесени в извършването на това престъпление, са били установени и задържани предишния ден. Били са освободени и след това са стигнали до Харманли, взели са втори автобус, върнали са се тук и са извършили това, което знаем всички”, каза още Демерджиев.

ДВАМА ПОЛИЦАИ, УБИТИ ПРИ ГОНКА: Автобус с мигранти се вряза в патрулката им (ОБЗОР)

Повечето от замесените служители на МВР вече са отстранени от длъжност, подчерта той. Един от тях сам е подал молба за напускане, а други двама са били командировани във вътрешността на страната заради съмнения за нарушения.

По думите му не е подадена навременна информация. „Могло е да бъде подадена 17 мин. преди инцидента, а всъщност това се е случило едва 3 мин. преди катастрофата”, каза ресорният министър. Той подчерта, че вследствие на това двамата загинали полицаи не са разбрали, че автобусът, който се движел към тях, е склонен да не се подчинява на полицейски нареждания. 

„Състоянието, в което намерих „Гранична полиция”, не беше никак добро. Вярно е, че в момента тя стои по-добре, но има още много работа и ще я свършим”, категоричен беше министърът на вътрешните работи.

Той коментира и тестването на униформени за употреба на алкохол и наркотични вещества. Демерджиев подчерта, че считано от следващата година, ще се тестват всички служители на МВР. Сега през тестване минават само тези, които управляват служебни автомобили. Към днешна дата има и кръвни проби на полицаи, които са дали положителен резултат, не скри министърът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.