Разследва се и версия за терористичен акт, съобщи говорителят на главния прокурор

Сириецът, управлявал автобуса с мигранти от катастрофата с двама загинали полицаи, е пълнолетен. Роден е през 2004, а не през 2007 г., както твърдеше досега. Информацията е от власти в Турция и Сирия, съобщи на брифинг в петък Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Полицаи загинаха при гонка с автобус с мигранти в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Припомняме, че в ранните часове на 25 август автобус, пълен с нелегални мигранти отказва да се подчини на органите на реда и да спре за проверка. Последва преследване. При гонката и опитът на властите да го спрат, в Бургас рейсът с 47 мигранти помита полицейска патрулка. На място издъхват старши полицай Йордан Илиев, на 31 години и 43-годишният Атанас Градев, командир в сектор “Охранителна полиция” при Първо Районно управление - Бургас. Шофьорът на автобуса бяга от мястото и е арестуван часове по-късно. 

В съда, за да избегне тежки наказания Омар Аднан твърдеше, че е непълнолетен. Това обаче е категорично опровергано, обявиха от прокуратурата. Данните за възрастта на Омар Мохамад Али Аднан са доказани и от експертиза, направена у нас. Тя включвала образна диагностика, рентгенови снимки на ръцете, таза и костите. 

 

“Прокуратура се усъмни в тези негови думи, тъй като той е с гъста брада и висок ръст. Това наложи да потърсим съдействие от партньорските служби, от които изискахме официална информация.  Вчера пристигна информация от Турция  и Сирия и стана ясно, че той е бил навършил 18 години”, обясни Сийка Милева.

Омар, карал катастрофиралия рейс в Бургас: Спирачките не работеха

Освен за катастрофата, досъдебно производство срещу шофьора и помагачите му е образувано и за трафик на мигранти. 

“Налице са доказателства и за осъществяване на престъпление - противозаконно подпомагане да пребивават на територията на Република България на мигрантите”, каза Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас.

От държавното обвинение заявиха още, че в хода на досъдебното производство се разследва и версията за терористичен акт. Разпитани са около 50 свидетели, назначени са множество експертизи, изискана е информация от мобилните оператори в страната.

НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ: Арестите в първите минути след фаталния сблъсък в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

След доказване на възрастта на Омар Аднан обвиненията към него ще бъдат преквалифицирани. Така, ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 15 до 20 години затвор или до живот. 

По случая с катастрофата и смъртта на двамата полицаи се очакват още две експертизи, след което  делото ще влезе в съда. 

Кой е Омар, карал автобуса в Бургас

Приятелката на един от загиналите полицаи в Бургас: Чакам те да си дойдеш вкъщи! (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ТЕЖКИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.