Вижте легендата за вековното съоръжение

На границата между Източните и Западните Родопи есента е изляла всички бои от своята палитра по склоновете на планината. Пътуваме по цветната черга към Дяволския мост, емблематично за района място и символ на Ардино. Пътят от малкия град с кола е 10 километра. Тесен, но добре поддържан. Води почти до самия мост.

Последният един километър изминаваме пеш - за да подишаме кристалния родопски въздух, да послушаме рева на река Арда и буквално да “ослепеем” от златната есенна премяна на природата. 15-минутната разходка свършва точно пред тихия великан от камъни, който вече 500 години лежи над водите на Арда.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Златна есен сред водопадите на Стара планина (ВИДЕО)

Името на Дяволския мост идва от неговото отражение във водата. С малко повече въображение ще видим зейналата уста на дявола.

Мостът е дълъг е 56 м, широк е 3,5 м, а в средата е висок близо 12 метра. Известното още като "Шейтан Кюприя" съоръжение пресича реката по важен римски път от Беломорието към Пловдивско. Издига се на това място от 16 век. Разпространената версия е, мостът е построен от Уста Димитър от Неделино. Според преданията никой не се осмелявал да препречи буйните води на Арда тук.

Една от много легенди разказва, че самият Сатана доверил на майстора как да вдигне моста, но малко след това Уста Димитър починал и отнесъл тайната в гроба. Според друго предание в скалите наоколо личала стъпката на Дявола.

ДОТАМ И ОБРАТНО В ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН: Къде се намират загадъчните каменни костенурки

Връщаме се обратно в Ардино, тръгваме на Юг по пътя за Кърджали, но веднага след табелата за край на града отбиваме вдясно по тесен и стръмен път. От неговия край започва екопътеката към “Орлови скали”. След по-малко от 10 минути насред гората изниква исполинска канара, странно надупчена от времената на древните траки.

Скалните дупки са 97. Вижда се, че са с формата на трапец. Издълбани са от тракийското племе “одриси” около 4-5 век преди Христа.

"Дотам и обратно": В есенната прегръдка на Хотнишкия водопад

Подобни окултни комплекси има на много места в тази част на страната, но “Орлови скали” е най-внушителният. Според археолозите издълбаните от одрисите дупки всъщност са древни некрополи, в които се е поставял праха на покойниците. Хипотезите са много. Според една от тях в тези некрополи траките са поставяли керамични съдове, в които палели огън. Тоест извършвали са някакъв ритуал в почит към мъртвите.

Ардино и околностите пазят много история, скрита в полите на Родопите. Разходка от София дотам и обратно запълва цял ден - с ранно ставане и късно прибиране. Ако пътуваме от Пловдив, Стара Загора, Хасково или Кърджали ще ни стигне и един следобед.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.