Възвишенията примамливо канят на разходка сред есенната природа

През октомври Балканът е покрит от шарената черга на есента, а планински градчета като Трявна, Дряново и Елена изпъкват като перли в планината с пищните си възрожденски къщи. Така  посреща Елена екипът на NOVA. Разглеждаме града от птичи поглед рано призори. Прелитаме над старата църква "Свети Никола", край която е разположен Музеят на Възраждането. Около него виждаме и първото класно училище - “Даскалоливницата”, където е учил Петко Славейков. В съседство е ханчето на революционера Стоян Камбуров - двор, окъпан в цветя и бяло здание с широки стрехи, типични за Балканската архитектура.

Възвишенията около Елена примамливо канят на разходка сред есенната природа. Поемаме на Юг в сърцето на планината към рядко срещан природен феномен. Каменните костенурки са огромни канари, кацнали високо над града и оформили живописен комплекс, който с голяма вероятност е бил светилище в миналото.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до планина Руй (ВИДЕО)

Пътеката тръгва от близкото селище Усои, на около 3 километра от Елена и върви стръмно нагоре през рехава гора към местността Раюв камък. След 30-минутна разходка, пътят извежда край внушителна по размери скала. Може само да гадаем как този камък, дълъг 6 метра, висок и широк 3 метра, се е закрепил като че ли на ръба на скалите. За "Марков камък" се носи популярно старо предание. Скалата, както всяка друга подобна, има своята легенда. Преданието разказва, как Крали Марко хвърлил камъка към турска потеря, която водела български девойки в плен.

Нагоре по склона гората вече е по-стара. Пътеката сред високите букове ни пренася в истинска приказка в цветовете на есента. Встрани се откриват още по-приказни гледки към цялата Еленска котловина и към високата част на Стара планина със своя първенец в този дял - връх Чумерна на 1536 метра.

До платото на планинския рид се върви около час, час и половина. 15-20 минути по-късно сме в прегръдките на местността "Раюв камък" - поредица скални образувания, разпръснати живописно сред горския масив.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до най-високия водопад в Рила (ВИДЕО)

Поглед отгоре ни насочва към обвитите в мистерия каменни костенурки. Канарите ностят имената малката и голямата костенурка, заради интересната си форма. Природата така е изваяла тези скали, че наистина приличат на симпатични земноводни, застинали в планината над Елена.

Едва ли древните хора, населявали тези земи, не са забелязали това загадъчно местенце. Не са правени задълбочени археологически проучвания, но можем смело да предположим, че камъните са имали някакво култово предназначение. Ако човек се загледа, ще види издялани с човешка ръка дупки. В основата на голямата костенурка днес има изкопана дупка, до нея - и място за икона.

Има логика това да е било култово място. По мащаб костенурките не отстъпват на други подобни като Бегликташ до Приморско или пък Караджов камък в Родопите.

На северозапад от Раюв камък забелязваме тъмносиньо петно, в което се отразяват силуетите на Еленския Балкан. Само на 10 минути с автомобил от градчето се простира “Йовковци” - един от най-впечатляващите язовири у нас. Носещ името на едно от потопените през 80-те години на миналия век села, водоемът е сред най-големите по площ в страната. Бреговете му са буквално всечени в хълмовете на Балкана и приканват за дълги и спокойни разходки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.