Само до края на октомври валутата е на стойност над 30 млн. лв.

Рекордни количества недекларирани пари бяха задържани на границите ни тази година. Само до края на октомври валутата е на стойност над 30 милиона лева.

Пари в матраци. Патент на родните баби. Оказва се - и на контрабандистите. Опитите за контрабанда продължават със всевъзможни иновации. В началото на годината масово огромни суми се пренасяха с пътнически автобуси, в опит да бъдат избегнати щателните проверки. След като стана ясно, че тази схема не работи, отново се върнаха стандартните опити чрез укриване на пари в кабината на шофьора. Последният случай обаче е върхът в изобретателността. Пачките с евро са били навити под формата на пружини в матрака на шофьора на камиона, така че да не бъдат отчетени дори от рентгена.

Откриха четвърт милион лева в матрак на камион на "Капитан Андреево" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди дни на „Капитан Андреево” пристига камион с различни видове тютюн за пушене от Германия за Турция. Въпреки че всичко изглеждало изрядно, митничарите се усъмнили. Открили скрита валута на стойност близо четвърт милион лева. „Укритието беше много интересно. Беше използван матракът за почивка на водача. Банкнотите бяха навити по такъв начин, че реално симулират пружините на матрака. Съвременните матраци, знаете, те не са с метални пружини, а използват специални пяни полиуретанови, които, евентуално при рентгенова проверка, могат да заблудят рентгеновия служител”, казва Георги Господинов, който е началник митническия пункт.

Най-често недекларираните пари се откриват именно в товарни автомобили. Само на „Капитан Андреево” от началото на годината те са на стойност 23 милиона лева, което е с над два пъти повече от цялата минала година. За всички гранични пунктове сумата е близо 33 милиона лева - ръст с над 12 милиона за 12 месеца.

Шофьор опита да премине българо-турската граница с 35 самоделни пистолета

Всички недекларирани пари пътуват от Западна Европа към Турция, казва Диана Маркова от Агенция „Митници”. Голямата част от тях са от престъпна дейност, а част от парите служат и за разплащане на незаконни сделки. „Вече имаме досъдебно производство за пране на пари, както и много от сумите, които са надлежно декларирани на граничния пункт, биват задържани за изясняване на произхода им”, подчерта Георги Господинов. След приключването на производствата в голямата част от случаите глобата е 25% от сумата, а останалите пари се връщат. Тук обаче има уловка. Те отново подлежат на доказване на произхода.

Увеличаването на случаите на контрабанда върви ръка за ръка с увеличения трафик през границата ни с Турция. На ден през  най-големия ни пункт минават общо над 3 000 камиона. За последната година броят на преминаващите през „Капитан Андреево” товарни автомобили се е увеличил с една трета. Затова се строят две нови трасета, през които ще преминават само хладилни камиони. Ремонтът трябва да приключи до няколко месеца и да осигури възможност за обработката на още 600 камиона дневно.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.