Обобщението на събитията прави Нели Тодорова с психолога Иван Игов

Последните 7 дни със сигурност ще запомним със среднощното заседание на депутатите от Правната комисия, които по късна доба пренаписаха Изборния кодекс. Седмицата донесе обаче и добрата новина - спасителите от Перник намериха Сашко.

"Обзор на седмицата": Новините, които живеем

Това че 48-ият парламент ще върне хартиената бюлетина стана ясно още в първите дни на новото Народно събрание. Първоначално идеята беше да работят и машините, а и да може да се гласува на хартия. После, обаче, някак си съществуването на машините беше обезсмислено, тъй като се реши, че няма да се ползват протоколите от тях, а на ръка ще се броят разписките. На практика машината се превръща в човек от комисията, който ти подава бюлетина. Премахнат беше район „Чужбина”, макар че и до момента той реално не изпращаше конкретен брой депутати. Очакваше се това да се случи в бъдеще. И още - зад граница ще се подават 100 заявления за откриване на секция, вместо 40. Увеличава се значително съставът на ЦИК. Общественият съвет към нея се закрива. Това са решенията на Правната комисия. От някои от тях партиите вече се отказаха, но не и от хартията. Как ще се гласува на следващите избори, ще стане ясно след като текстовете минат и през пленарната зала.

Обзора на тази седмица правим с психолог, за да ни помогне да разберем и политиката, и обикновените хора, които могат да прекарат 8 денонощия в търсене на чуждо дете.

"Обзор на седмицата": В очакване на "бял дим"

Само месец след първото заседание на 48-ото Народно събрание,  решенията вътре доведоха до протест навън. Зад промените в Изборния кодекс застанаха депутатите на ГЕРБ, ДПС и БСП. Вносител на връщането и на хартиената бюлетина е левицата. Преди две години, обаче, тъкмо Корнелия Нинова обяви  „Без машинно гласуване ще манипулират вота. Моделът си отива. Една от гаранциите, че ще бъде безвъзвратно, е машинното гласуване”. Според психолога Иван Игов политиците ни са във фаза ранно юношество и ако не променят поведението си скоро, хората ще ги накажат.

„Обзорът на седмицата”: Политическите страсти през погледа на карикатуристите

„Точно като децата започнаха - аз на тебе, ти на мене. Всичко това, което се прави в момента, е едно дребнаво надцакване.  Аз ще ви надцакам посреднощ с едни неща дето ще приема. Вие ще ни цакате с това, пък ние ще излезем на улицата”, заяви той. Независимо дали на следващите избори ще гласуваме с бюлетини, или с машини, или с двете заедно, хората, които гласуват, ще стават все по-малко, смята Игов.

"Обзорът на седмицата": Новите депутати с по-високи заплати. Ще се формира ли кабинет

Стигаме до въпроса дали пък президентът не сбърка като реши да бави връчването на мандат за правителство, за да може партиите да се разберат. Времето показва, че процесът върви в обратна посока - повече време – повече скандали. „Искам наистина да се обърна към политиците и да им кажа, че ако се погледнат отстрани, от гледна точка на възрастовата психология, те са в юношеска възраст, в пубертета. И вероятно ние, народът, в когото те винаги се кълнат, като техни родители ще трябва да ги накараме да се научат от последствията на тяхното собствено поведение”, анализира поведението на родните политици психологът.

През седмицата обществото ни показа, че може да застава зад каузи. Стотици хора дни наред търсиха 12-годишния Сашко от Перник и го откриха. Добрата новина пренареди дневния ред на държавата. „Когато зад това, което ние правим, има кауза, ние можем страхотно да се съберем. Много ми се иска да проявим такава национална емпатия и към собствените си проблеми, и към инфлацията и увеличаващата се престъпност. Това са все каузи, зад които трябва да застанем и да накараме политиците да си свършат работата, ако не - просто да си ходят”, коментира Иван Игов.

Според специалиста деца като Александър могат да бъдат много успешни в бъдеще, ако с тях се работи достатъчно системно. По думите му те се нуждаят от повече ресурсни учители. „Покрай такива деца може да изпуснем гениални хора. Мъск е бил аутист”, подчерта той.

ИНЦИДЕНТЪТ В ПОЛША: Части от ракета от украинската ПВО са причинили взрива (ОБЗОР)

Войната в Украйна излезе извън границите на страната. Двама фермери загинаха, след като ракета падна в Полша. Според НАТО боеприпасът е украински – Киев отрича. А светът, който като че ли беше свикнал с това, че в Европа вече месеци наред летят ракети, беше изправен на нокти. „Това е нещо ужасяващо. Тя показва какво се случва, когато демокрацията спи, или когато някой изпусне демокрацията. Чувал съм Путин да казва самият той, че ако един човек се задържи повече от 2 мандата на власт, той може да извърши ужасни неща и той го доказа”, коментира външнополитическата тема Игов.

Кой стои зад атентата в центъра на Истанбул

Шестима загинаха при атентат в сърцето на Истанбул. Атаката става на една от най-натоварените туристически улици в града. Всеки ден там минават хиляди. Сред загиналите са две деца.  „За голямо съжаление, за повечето атентати ние не разбираме причините и мотивите, но фактът е факт. Това се засилва, добавя още масло в огъня на това, което имаме като напрежение изобщо в света. Могат да бъдат много причините - може да бъде и че някой губи политически позиции и иска да се закрепи на стола си”, анализира психологът.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.