Бившият председател на НС Огнян Герджиков очаква и външен натиск за формиране на правителство

България избра новите 240. За трети пъти проведохме извънредни избори за парламент и след този опит обаче не е ясно как ще се подредят играчите на политическата сцена. Тази неделя ще започнем с доходите на новите депутати. Сметките показват, че те ще взимат повече от предшествениците си.

Новите народни избраници ще взимат с около 300 лева по-високи заплати от онези  в 47-oто Народно събрание. Причината е, че доходите на властта зависят от заплатите в обществения сектор, отчетени от НСИ в края на всяко тримесечие.

Така те, заедно с министрите и президента, са единствените в страната, чиито заплати гарантирано се променят 4 пъти в годината. В годините назад е имало редки случаи, в които заплатата в обществения сектор намалява и с това спадат и доходите на властта, но обикновено посоката е обратна – нагоре. Депутатът получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието.

Така на тръгване депутатите от предишния парламент са се подписвали за основно възнаграждение от над 4850 лева, като тук не се включват допълнителните пари за участия в комисии, както и класовете прослужено време. В първите си месеци новите избраници ще получават основна заплата от над 5140 лева.

Председателя на парламента по правило взима още 55% над депутатската заплата – така новият шеф на народните избраници ще получава основно възнаграждение от почти 8 хиляди лева, докато предшественикът му е взимал малко над 7 500.

 

 

Едно е ясно - нови депутати ще имаме. Под въпрос остава дали тези нови депутати ще успеят да се обединят по някакъв начин, за да имаме и нови министри. Големият въпрос на следизборната седмица е ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство или не?

Бившият председател на НС Огнян Герджиков заяви пред Нели Тодорова в "Обзора на седмицата", че очаква и външен натиск за формиране на правителство.

"Аз смятам, че и международната общност ще задейства по някакъв начин това да се случи, тъй като има опасност да се спрат пари от ЕС. Може да се окаже натиск и от САЩ донякъде, от ЕС донякъде. Защото е нормално една държава членка на ЕС да не е в едно безвремие политическо – да сформира един надежден кабинет, който да функционира нормално", подчерта Герджиков. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.