НАТО обяви, че става дума за инцидент с украинска ракета земя-въздух

Паднала в Полша ракета изправи света на нокти. Снощи силен взрив прогърмя край градчето Пжеводов край границата с Украйна. Загинаха двама души, унищожена е селскостопанска техника. 

Първите подозрения бяха, че става дума за изстреляни от Русия ракети, защото взривът съвпадна с поредната руска атака по украинската енергийна система. Първи тази версия опроверга американският президент Джо Байдън. А днес НАТО обяви, че става дума за инцидент с украинска ракета земя-въздух. 

Сагата започна късно снощи, когато няколко западни медии съобщиха, че руска ракета се е взривила в село в Източна Полша, близо до границата с Украйна.

„Изтичах до прозореца, защото взривът беше много близо - на 100 метра. Видях огромен черен облак и ужасен дим. И ако добре си спомням, имаше и огън, но си помислих, че е станало нещо с електропровода”, разказа Йоана Магус, жител на село Пжеводов. 

Взривът е избухнал във ферма в село Пжеводов в Люблинското войводство. Загинали са двама души. 

„Обадих се на колегите, защото първо си помислих, че е гръмнала пещ, но после се оказа, че ги е ударила ракета. Излязох и пребледнях. Казаха ми, че колегите ми са мъртви. Можеше да бъда аз”, разказва Матеуш Зуб. 

Последва светкавичната реакция на Варшава. Полският премиер свика спешно заседание на Съвета по сигурността към правителството, но се въздържа да обвини пряко Русия. Вместо това беше решено да бъде задействан член 4 от устава на НАТО, чрез който се свикват консултации на Алианса. 

„На първо място, ние решихме да повишим бойната готовност за избрани части на полската армия, особено що се отнася до наблюдението на въздушното пространство. То се извършва и ще се извършва в сътрудничество с нашите съюзници”, заяви премиерът на Полша Матеуш Моравецки. 

На остров Бали, където е срещата на Г20, лидерите се събраха извънредно, за да решат последващите си действия, ако се окаже, че руска ракета е паднала в държава член-на НАТО. Именно от там дойде и първата индикация, че вероятно не Русия е отговорна за взрива в Полша. 
„Има предварителна информация, която опровергава това. Не искам да го казвам, докато не проучим напълно. Но е малко вероятно, съдейки по траекторията, да е изстреляна от Русия. Но ще видим”, заяви американският президент Джо Байдън. 

Думите му предизвикаха рядка реакция от Кремъл. Говорителят на президента Путин похвали „въздържаната и професионална позиция” на Вашингтон. Той обаче критикува другите държави:
„По отношение на крайните реакции - няма нужда да се бърза с причините и изявленията, които могат да влошат ситуацията. Особено в такива моменти, когато се правят изявления, без наличието на точната информация”, каза Дмитрий Песков.

В късния следобед, президентът на Полша също внесе яснота по случая. 

„Много вероятно е ракета, изстреляна от украинската ПВО, да е паднала на наша територия. Най-вероятно не е било експлозия на самата ракета, а на останалото гориво в нея”, каза полският президент Анджей Дуда. 

Така опасенията, че експлозията може да доведе до мащабна ескалация на конфликта между Русия и Украйна, не се оправдаха. 

Веднага след като беше обявено, че става въпрос за ракета от украинската противовъздушна отбрана, Киев поиска доказателствата, съгласно които е било направено заключението, че ракетата е тяхна. Киев настоя и за незабавен достъп до мястото на взрива.

Секретарят на украинския Съвет по национална сигурност каза, че страната му е готова да предостави доказателства, че Русия е отговорна за взрива в Източна Полша. Полският президент обаче отговори, че такъв достъп може да бъде получен само след едновременно разрешение от Варшава и от САЩ, които провеждат разследването. Американски експерти вече са на мястото на взрива, каза полският президент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.