Той има огромно влияние в богатата на петрол страна, а членове на семейството му заемат ключови позиции в правителството

Най-дълго управлявалият президент в света ще се бори отново за държавния пост. 80-годишният Теодоро Обианг Нгема Мбасого оглавява Екваториална Гвинея в продължение на 43 години и изглежда няма намерение скоро да "пусне" властта. Режимът му е печално известен със системни нарушения на правата на човека, включително изтезания и изчезвания.

Според местните медии обаче не се очаква някои от опозиционните политици да има шанс срещу Мбасого.

Президентът има огромно влияние в богатата на петрол страна, а членове на семейството му заемат ключови позиции в правителството. Синът му Теодоро Нгема Обианг Мангуе е негова дясна ръка и вицепрезидент на Екваториална Гвинея. Той е известен с ексцентричния си начин на живот, като според британските власти дори притежава скъпа ръкавица с кристално покритие, която някога е била собственост на Майкъл Джексън.

"Изборите са само козметични. Нищо няма да се промени", казва професор Ана Лусия Саа пред Би Би Си. По думите ѝ Обианг ще бъде преизбран с повече от 95% от гласовете.

"В неделя хората ще гласуват така, както правителството очаква от тях, защото в Екваториална Гвинея не можеш свободно да изразиш мнението си", споделя местният актвист Туту Аликанте.

В страната свободата на словото е силно ограничена, тъй като всички медии са или изцяло собственост на правителството, или се контролират от негови съюзници. Смята се, че Мбасаго, който преди многократно е отричал фалшифицирането на Изборния процес, се опитва да изчисти международната си репутация. През септември правителството отмени смъртното наказание, което бе високо оценено от ООН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Би Би Си/ Превод: Вяра Николова