Кампанията е важна за изборите в страната

Видеоклип показва президентът на Замбия, който обявява, че няма да се кандидатира на следващите избори. На пръв поглед това видео изглежда напълно автентично, но всъщност не е.

С помощта на организацията „Кампания за цифрова етика“ студенти в Йоханесбург се учат как да различават истинските от фалшивите новини, съобщава Voice of America.

„Уверяваме се, че хората имат достъп до информация, която е безопасна и няма да навреди на обществеността, както и че технологиите, които използваме, също няма да причинят допълнителна щета“, казва основателят на компанията Кавиша Пилай.

FACTCHECK: Вярно ли е твърдението, че Чехия се отказва от еврото

„Кампания за цифрова етика“ работи по този проект с една от водещите независими организации за проверка на фактите на континента. Служителите на Africa Check насърчават хората да им изпращат подозрително съдържание. Целта на сътрудничеството между двете организации е да научат обществеността как да разпознава фалшивите новини в социалните мрежи.

„По този начин се помага не само някой да вземе отношение по въпроса, а и да провери дадена информация, да може да сподели съвети, трикове и техники за спирането на разпространението ѝ“, споделя Кийгъл Лийч от „Африка Чек“.

„Ловци на лъжи”: Кой и защо разпространява конспиративни теории за „цифровия концлагер”

Независимата избирателна комисия на Република Южна Африка обяви, че ще работи с технологичните гиганти Google, Meta и TikTok, за да подсигури провеждането на честни избори, предават от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: Voice of America