В момента в руски плен се намират около 900 членове от полка

От две години годеницата и членовете на семейството на войник от Мариупол чакат той да се върне у дома. От май 2022 г. близките му нямат никакви вести от него. Приятелите му казват, че е жив и здрав. По думите им се намира на руска територия, пише Voice of America (VOA).

Командирите на полка „Азов” се прибраха в Украйна

Синът на Светлана Свидерска-Лоб Юрий Свидерски се присъединява към батальона „Азов” през декември 2021 г. Той е в Мариупол, когато Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 г.  „Русия нахлу в Украйна, а синът ми навършваше 20 години на 25 февруари. Обадихме му се сутринта, а той каза, че е забравил, че има рожден ден”, казва Светлана. Откакто Свидерски е в Мариупол, майка му е получила от него само две телефонни обаждания и няколко съобщения. „Той каза, че това, което е видял и преживял, е било по-лошо от всичко, което е виждал във филмите на ужасите”, казва майката на войника. Юрий е бил пленен по време на боевете в Мариупол. Майка му научава за това от новините. „Няма никакви обаждания или съобщения от сина ми, откакто е заловен”, разказва жената.

Русия размени 45 украински военнопленници за трима пленени от Киев руски пилоти

От освободените другари на Юрий Свидерска-Лоб научава, че той е жив и се намира на руска територия. Отнема ѝ две години, преди да може да говори за съдбата на сина си. Отначало се надявала, че той ще бъде освободен при размяната на пленници, но това не се случило, а тя се отчаяла. „Трябва да изкрещим на целия свят, че нашите роднини все още са в плен”, апелира жената.  Всеки петък Свидерска-Лоб и семейството ѝ участват в кампанията, наречена „Върнете героите от плен”. В Хмелницки вече са проведени повече от 90 такива митинга, съобщават от VOA. „Тези митинги се провеждат независимо от всичко - през всеки сезон, при всякакви метеорологични условия. Ние протестираме и ще продължим да го правим толкова дълго, колкото е необходимо”, казват граждани на града.

В момента в руски плен се намират около 900 членове от полка „Азов”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg