Доц. Цочева разказа как трябва да реагират родителите при повишена темепература при децата

Доц. Ирен Цочева – специалист по детски болести и детска пневмология и фтизиатрия, завеждащ педиатричното отделение в „Пирогов” обясни какво трябва да правят родителите когато децата боледуват и са с температура в предаването "Пулс" по NOVA NEWS.

„Температурата много тревожи българите, това е най-честата причина за търсене на медицинска помощ. Има родители, които смятат, че температура 37,2 е сигнал за скрито, сериозно заболяване. Има и родители, които смятат, че ако детето вдигне 40 градуса температура то задължително ще направи гърч. И двете твръдения не са верни”, заяви тя.

„Температурата не трябва да се приема като абсолютна стойност, тя е сигнал, че не нещо се случва в организма и трябва да разгадаем какво се случва. В детска възраст тя най-често е израз на инфекция, която при децата най-често е вирусна и самоограничаваща се. Температурата има положителни страни, когато се повишава се изчерпват важни вещества за развитието  на бактерии, потиска се растежа и развитието им. Стимулират се защитните и имунологични защити на организма. Това помага на детето да оздравее по-бързо. Затова целенасоченото сваляне на температура не се препоръчва”, подробно обясни доц. Цочева

„Температурата има значение към възрастта на детето и състоянието му. При бебетата до 3 месеца всяка температура от 38 и нагоре трябва да се консултира с лекар. При по-големите пациенти може да си позволим да изчакаме при 39,5 преди да се предприемат бързи действия. Като цяло висока температура за деца над една годишна възраст приемаме 39,5 градуса. До 37,5 приемаме за субфебрилна, за възрастта над 6 месеца изчакваме тя да стане 38 преди да решим да даваме антипиретици”, обясни лекарят.

„Златният стандарт е, че те температурата се измерва под мишницата, която трябва да е подсушена предварително. Електронните термометри дават достатъчно добра ориентировъчност. Друг начин е с инфрачервен лъч на температурата в ухото. При тях се препоръчва да е измерена температурата в здраво състояние няколко пъти, за да се знае колко е тя когато е здраво, защото при тях може да се наблюдава температура до 37,5 в здраво състояние. При измерване на ректална температура трябва да се свали половин градус”, каза лекарят.

Доц. Цочева каза, че температурата трябва да се измерва на три часа и при видимо влошаване на състоянието на детето, не трябва да се прекалява, защото това травмира децата, а и самата температура не може да бъде измерена достатъчно добре.

Лекарят обясни, че при по-високи стойности на температурата и по-дългото им поддържане води до дехидратация. Когато детето е с висока температура, има разстройство и повръщане затруднява родителите, но децата трябва да приемат течности – по глътка, по-често, трябва са се следи и дали децата уринират, посъветва тя.

Стволовите клетки – чудото на медицината, което дава живот

Доктор Цочева обясни, че фебрилните гърчове са характерни за децата до 5-годшина възраст, най-голямата честота е до 2-годишна възраст. Най-често се дължат на генетична обусловеност, поясни тя.

„Фебрилният гърч е със симетрични потрепвания на крайниците, детето става неконтактно, може да се наруши и дишането. Детето трябва да се постави на пода, около него да няма предмети, главата да се завърти на една страна, не трябва да се опитваме да спрем потрепванията, не трябва да се бърка в устата, не трябва да се слага под студен душ. Трябва да се изчака по възможност приключването на гърча. Те обикновено са краткотрайни до пет минути и да се засече времето, през което се е случил. Необходимо е родителите да се потърсят лекар”, подробно обясни доц. Цочева.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.