Властите в унгарската столица са открили начин да пестят енергия

Велосипед, чиито педали се въртят от минувачи, захранва светлинна инсталация във формата на коледно дърво в Будапеща. Използвайки тази иновативна технология, кметът на един от районите на унгарската столица хем отбелязва празничния сезон, хем спестява от рязко увеличаващите се разходи за енергия, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА. 

Елхата свети пълноценно само докато някой много бързо върти педалите. Велосипедът зарежда батерия, която, заедно със слънчевите панели, захранва останалите светлини на площада в Будапеща.

"От една страна, продължаваме да се движим в това студено време. От друга, можем да разберем от личен опит колко много трябва да въртим педалите, за да светне една шестметрова коледна елха", казва Гергей Орси, кмет на втори район на Будапеща.

"За нас това е пример, че бъдещето е в устойчивостта". Неговата община реши да отмени по-голяма част от обичайната коледна светлинна украса тази година заради енергийната криза. "Всяка година този площад е красиво украсен. Щеше да е тъжно и мрачно, ако тази година не беше така, но мисля, че това е отличен компромис", казва местен жител. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА