Вносител е служебният кабинет, дебатите продължиха близо пет часа

Депутатите приеха на първо четене удължаването на бюджета за 2022 година, както и на бюджетите на ДОО и НЗОК. Вносител на законопроекта е служебният кабинет, а дебатите продължиха няколко часа.


Дебатите по удължаване на действието на сегашния бюджет започнаха... с почивка. Заради искането на БСП в залата да дойде целия състав на служебния кабинет.

„Тук трябва да присъства целият състав на Министерския съвет, когато вкарват бюджет, който не е адекватен на нуждите на хората”, заяви Иван Ченчев от БСП. 

„Поканени са колегите от МС, но ще ви уважа и ще дам 30 минути почивка”, отговори му Вежди Рашидов, председател на НС. 

Когато почивката изтече, започна атака на „Продължаваме промяната” към служебния кабинет, защо не беше изготвен нов бюджет за следващата година. 

„Когато няма пари за лекарства, сетете се за Румен Радев. Когато нямат пари за Коледа, сетете се за Румен Радев. г-н Радев, само вие може да върнете Коледа на хората”, заяви Искрен Митев.
Гълъб Донев отговори с контра атака. 

„Български граждани, вие няма да сте на студено тази зима. Обвиненията са безпочвени и са популизъм, целят друго, а не този парламент да състави правителство”, отговори Гълъб Донев. 
В спора с припомняне се включиха и „Възраждане”.

„Кой създаде ПП? Румен Радев!”, каза Стоян Таслаков от „Възраждане”.

БСП обвиниха, че се чувстват принудени да подкрепят удължаването, поради липса на изцяло нов бюджет. И настояха да има повече социални разходи. 

„Нека подготвим един пакет между първо и второ четене, с който да не нарушаваме финансовата дисциплина, но и да помогнем на хората тази зима”, поиска Корнелия Нинова.

Това пак доведе до обвинения кой с кого гласува в зала. 

„Поискайте подкрепа от тях, защо се обръщате към нас”, попита Настимир Ананиев от ПП. 

„Знаете как се гласуват самолети, оръжие за Украйна с ГЕРБ и ДПС, но това не ви гнуси”, отговори му Нинова. 

ГЕРБ се съгласиха на варианта за удължаване.

„Да, нов бюджет трябва да има, но да бъде внесен от нов кабинет”, смята Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

А „Демократична България” предупредиха, че старият бюджет може да остане в сила по-дълго от предвиденото. 

„Може да се наложи служебното правителство да кара с този бюджет до юни-юли. Това е сериозен риск”, заяви Мартин Димитров. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА