Композицията София-Бургас се удари в паднала скала на Подбалканската линия край Розино

Полицията и Националната компания „Железопътна инфраструктура” все още разследват причините за инцидента с бързия влак, който се удари в скали и дерайлира край Клисура. Вече е възстановено движението на композициите. Раненият машинист обаче остава в болница.

Причината за инцидента е свлачище, активизирало се от проливните дъждове в района. „Това, което се е свлякло, е около 200 кубика. На самия път, може би, е около 20 кубика. По думите на помощник-машиниста локомотивът е отскочил при самия удар”, посочи началникът на Локомотивното депо-София Даниел Илиев.  

Пътнически влак се удари в паднала на релсите скала в Пловдивско (ВИДЕО)

От НКЖИ твърдят, че час преди инцидента, районът е бил обходен от техен служител. „Абсолютно всеки ден се обхожда цялото трасе. Кантонерите са на участъци. Имат си задачата всеки ден”, уточни зам.-директорът на НКЖИ Бисер Минчев.


Машинистите са видели падналите скали в последния момент, тъй като мястото е в завой. Влакът се е движел със 100 километра в час. Веднага са задействали ръчната спирачка.

„От задействането до момента на спирането има време, което е няколко секунди. Съвсем кратко е, но не е веднага. Спирачният път е около 300-320 метра”, обясни зам.-председателят на борда за произшествия Бойчо Скробански.

Пътеводител посочи пътуването с нощния влак София-Истанбул като едно от най-добрите в света

Около 130 души са пътували във влака от София за Бургас в сряда следобед. След удара първоначално са помислили, че има пожар и се евакуират.

„Ние създадохме организацията по евакуацията на хората. Първите 70 души ги извозихме с до гарата с автобуси на общината и частна фирма. Оттам им беше осигурен транспорт до Бургас”, каза зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев.

Пострадалият машинист днес е претърпял операция на гръбначния стълб. Лекарите от болницата, в която е настанен съобщиха, че няма опасност за живота му. В проблемния  участък влаковете се движат с 25 километра.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.