Творците вадят скутери, паднали в градските води в шведски град

Те са страхотно забавление за градските хора, но огромна тежест за околната среда. Електрическите тротинетки се намират в изобилие в големите европейски градове. Карат се по тротоарите, по улиците, а хиляди от тях се изхвърлят в градските води.

Това се случва и в южния шведски град Малмьо, но там група млади жители се заемат с издирването на замърсителите. На дъното на каналите в пристанищния град те попадат на няколкостотин електрически тротинетки. В батериите на скутерите има много химикали, например литий, които не трябва да се озовават в океана. Също така има и много електронни компоненти, които могат да се използват повторно.

Електрически скутери - екологичният избор на ученици и студенти в Нигерия (ВИДЕО)

Екипът на дизайнера Андра Формен работи по своя проект „Подобряване на света с дизайн“ от 2021 г. Те разглобяват потъналите в каналите на Малмьо тротинетки в своята работилница ги превръщат в лампи, столове и скари за барбекю. Колективът успява да запази дизайна на тротинетките като цветове и форми.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.