Не знам дали конституционно Габровски може да бъде предложен със следващ мандат, коментира депутатът от БСП

Направен е опит за създаване на мостове, но това не променя факта, че проектокабинетът е на ГЕРБ. Така депутатът от БСП Атанас Зафиров коментира предложения от проф. Николай Габровски състав на правителство.

Според Зафиров имената са избирани „с личното участие на Бойко Борисов”.

„Оставаме на позиция, че няма как да подкрепим кабинет с мандата на ГЕРБ”, каза Зафиров.

Габровски представи проектокабинета, вижте кои са кандидат-министрите

Що се отнася до евентуален трети мандат, депутатът каза, че все още не са изчерпани възможностите на първия и втория мандат.

„Партиите, които свалиха предишното управление, имат мнозинство в това Народно събрание. Сега имат добрата възможност да изберат кабинет. Нека видим как ще се развият събитията”, каза Зафиров.

Той е категоричен, че на гласуването на предложения кабинет, всички депутати от БСП ще бъдат в зала и ще гласуват „против”.

ПЪРВИЯТ МАНДАТ: Габровски предложи състав на кабинет (ОБЗОР)

Що се отнася до хипотезата Габровски и проектокабинетът му да бъдат предложени с третия мандат, Зафиров изрази съмнение, че това е възможно.

„Не знам дали конституционно същият този кандидат-премиер, при нереализиран мандат, може да бъде предложен със следващ”, коментира още той. Въпреки това подчерта, че нито с първи, нито с трети мандат БСП биха подкрепили Габровски за премиер и този състав на правителство.

„Ако стигнем до хипотезата за трети мандат, ще се консултираме с колективните органи. Не очаквайте с 24 депутати да диктуваме нещата. Когато и ако дойде, ще предложим работещ вариант. Но нека изчакаме да бъдат изчерпани всички възможности”, каза Зафиров.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.