Разказва „Дойче Веле”

Всички хора принадлежат към една от четирите основни кръвни групи. Те се различават по антигените на повърхността на червените кръвни клетки.

Хората с антиген А са кръвна група А, тези с антиген Б са кръвна група Б. Носителите на двата антигена принадлежат към кръвна група АБ. А има и хора, които нямат специфичен антиген в червените си кръвни клетки и те са от група 0. Нашата имунна система знае кои кръвни клетки са наши и атакува различните.

Четирите кръвни групи не са разпределени равномерно в света. Кръвна група О е доминираща в повечето страни. Но кръвна група А е най-разпространена в Европа. Кръвните групи Б и АБ са най-редките в света.

Какво е значението на кръвната група за здравето ни – гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.