Изтеглиха някои от цистерните, пуснаха движението по магистралата

На четвъртия ден от аварията с изтичане на амоняк в Сърбия, властите отвориха магистралата към Белград между Димитровград и Ниш. Започна и изтеглянето на част от вагоните, от които не изтича амоняк.

Ненад Паунович е журналистът от Пирот, който тръгва към мястото на аварията още в първите часове, след като вагоните с амоняк дерайлират. Така открива една от жертвите след инцидента.

Пуснаха движението по магистралата между Ниш и Димитровград

„Заради моите читатели и слушатели реших да отида на място, да покажа какво точно се случва. Когато стигнах до реката, видях човек с главата надолу и се развиках: "Хора, умрял човек!". Тръгнах да вървя към цистерната, приближавайки се обаче започнах да усещам, че ми е тежко, че се задушавам”, спомня си Ненад. Той е с над 40 години стаж в медиите. За момент не помислил, че може би е опасно за живота му да е на мястото на инцидента. Докато Ненад върви към мястото на изтичане на амоняк, голяма част от хората от Пирот останаха по домовете. Днес, 72 часа след инцидента, животът отново тръгна в нормални коловози.

Извънредна ситуация в Сърбия, след като цистерни с амоняк дерайлираха (ОБЗОР)

Децата не носят маски, защото опасност няма, увери директорът на училище в Пирот Тугица Цветкович. Само в три училища, които се намират в села близо до аварията, звънец все още не е бил. Децата учат онлайн. Властите в Сърбия вече започнаха да изтеглят вагоните, които не са дерайлирали и от които не изтича амоняк. Дни преди новогодишните празници движението по магистралата към Белград беше възстановено.

Училищата и детските градини в Пирот отварят врати

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.