Прокуратурата ще поиска постоянно задържане на трите непълнолетни момчета

Убийството във видинското село Гъмзово е станало заради бутилка ракия. Прокуратурата ще иска постоянен арест за непълнолетните момчета, обвинени, че са пребили до смърт 59-годишен мъж от населеното място. Три от тях са на 15, 16 и 17 години. Четвъртото - 10-годишното момче, ще бъде разпитано в детска педагогическа стая и призовано като свидетел.

ПРЕД NOVA: Говори майката на едно от задържаните деца за убийството във Видинско

Един от първите, които отиват до къщата на убития Борислав, е кметът Венизел Флоров. Жертвата живеела сама в края на селото, където съседи няма. „Според разследващите е бит с твърд предмет и ритан. Има счупена горна и долна челюст, череп, разкъсани устни”, каза той.

Според полицията мъжът е убит по особено жесток начин. Часове по-късно са задържани четирите деца от същото село. Отишли при възрастния мъж, за да си купят ракия от него „Пострадалият е продал алкохол на трите непълнолетни лица, който не им е харесал като качество”, коментира говорителят на Окръжната прокуратура - Видин Владислав Влашев.


Момчетата са роднини. Три от тях са задържани, а 10-годишното дете е изведено от семейството си и е поставено под полицейска закрила.

„Признават авторството на деянието, но отричат умисъл за причиняване на смъртта. Под въздействие на алкохол. От ранни зори са започнали, празнувайки рождения ден на единия”, добави Влашев.

Майката на едно от задържаните момчета разказва, че всичко е станало при самозащита. „Викнали са го и са му казали да смени ракията. Човекът им е отговорил, че нито пари ще им върне, нито ракия ще им даде и им е скочил на бой”, обяснява Соня Славчева.

Четири деца са заподозрени за убийство на мъж във Видинско

В Гъмзово живеят около 350 души. Всички познават задържаните деца. „Бият, пушат, дрогират се, правят лошо, разбиват къщи. Не ходят на училище и аз специално не мога да кажа добро за тях. Имали са и други провинения - много пъти са викани от полицията”, обясни жителка на селото.

„Родителите са истинските убийци, те така са възпитали тези деца”, смята друг жител на населеното място.

Хората от селото искат справедлива присъда за убийството на мъжа. Жителите на Гъмзово са в шок от извършеното престъпление и подготвят подписка за изселване на семействата на момчетата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.